Studenten wonen lekker thuis

Kim Breugelmans 29 jan 2020

Ik zit in het laatste jaar van mijn hbo-opleiding met plannen om hierna een master te volgen in Leiden of Rotterdam. Dit klinkt natuurlijk als een goed doordacht plan, totdat ik de reisplanner app van NS opende en zag dat ik elke dag 2 uur moet reizen om er te komen. En dan niet te vergeten ook weer twee uur terug. Dat betekent 4 uur van mijn dag in de trein. Als student slaap je het liefst zo lang mogelijk uit voordat je jezelf naar de collegezaal haast. Dan maar opzoek naar een kamer!

Opzoek naar een kamer, dit klinkt simpel. Je meld je aan voor alle Facebook groepen en houdt deze elke dag goed in de gaten. Aan mijn perfecte kamer zitten natuurlijk wel een paar eisen: dichtbij school, in het centrum, niet te duur en genoeg leefruimte. Je zou denken dit is niet al te moeilijk.

De eerste kamers die voorbij komen vallen allemaal goed binnen het kostenplaatje. Het is echter de locatie die mij weerhoudt van reageren. De kamer is niet dichtbij het centrum en al helemaal niet dichtbij school. Als ik dan toch op kamers ga, dan wil ik wel centraal wonen. De andere kamers die ik tegenkom zitten op de juiste locatie, maar ook hierop blijft mijn reactie uit. Het is een mooie locatie, maar om 650 euro te betalen voor 9m2, dat wordt mij toch te veel.

De perfecte kamer is dus zo makkelijk nog niet te vinden. Mijn eisen worden aangepast, dan maar verder weg van school en toch maar een kleinere kamer. Deze vind ik al gauw. Snel reageren en wachten op een uitnodiging. De eerste hospiteer avond is binnen, wat is dit spannend. Aangekomen op de locatie zie ik dat ik niet de enige ben die mocht komen, de kamer is gevuld met wel 20 andere meiden! Helaas is de een net wat uitbundiger en leuker dan dat ik ben. Dit betekent dat de zoektocht weer verder gaat.

Na de 20 kijkavonden begint de moed je toch wel in de schoenen te zakken. Die 4 uur reizen op een dag valt toch wel mee. Tijdens de treinreis kan je je huiswerk maken en wanneer je na deze lange dag thuis komt staat het eten op je te wachten. Na het eten op de bank met de familie en ’s avonds in een ruime kamer slapen. Zo slecht is het niet om thuis te zijn. Deze student woont voorlopig nog lekker thuis!