Mooi, voor een donker meisje

Aisha Bah 18 jan 2020

Laatst zat ik op Instagram. Niks bijzonders. Scrollen, liken en commenten: je weet hoe het gaat. Deze keer voelde een jongen zich uitgenodigd om in mijn dm te sliden. Hij wist me met slechts een paar zinnen te triggeren. Ik heb het bericht misschien wel drie keer gelezen voor dat ik het kon laten bezinken. Het bericht was iets in de trant van:
Ik zou jou zeker kunnen daten. Normaal zou ik dat niet zo snel doen met Curaçaoënaars, geloof mij. Maar ik zie jou niet als een Curaçaoënaar omdat jij zoveel meer bent.

Zijn bericht gaf mij flashbacks. Het deed mij denken aan de keer dat ik een meisje complimenteerde op haar uiterlijk, gewoon omdat het kan. En zij glimlachend antwoordde met: ‘’Dankjewel! Jij bent ook mooi, voor een donker meisje.’’ Ik wist me geen houding te geven. Als jij het nodig vindt om iemand te vertellen dat ze mooi zijn voor een bepaald ras, betekent het meestal dat je vrouwen van dat ras normaal gesproken niet mooi vindt. Het betekent gewoon: Je bent mooi, onder voorbehoud.

Ik dacht ook gelijk aan het moment waarop mijn ex mij diep in mijn ogen aankeek en tegen mij zei: ‘’These girls got nothing on you.’’ Ookwel, andere meisjes kunnen niet aan jou tippen. Hij zei het met zoveel zelfvertrouwen. Hij realiseerde zich helemaal niet hoe seksistisch zijn compliment was en hoe het bijdroeg aan het stigma dat vrouwen de strijd met elkaar aan moeten gaan.

Ze bedoelden het allemaal vast aardig, het was vast niet hun bedoeling om mijn hele bestaan te beledigen en toch is het niet oké. Het stamt allen vaak voort uit vooroordelen en stereotypes. Moet ik mij nu bijzonder voelen omdat je speciaal voor mij een uitzondering hebt gemaakt? Nee, ik vind het allemaal geen compliment. Sterker nog, ik vind het heel erg aanstootgevend. Ik wil niet dat mensen mij zien als meer dan een Curaçaoënaar, ik ben een trotse Curaçaose Guineaan. Ik wil niet mooi zijn ondanks mijn donkere huid, mijn donkere huid is juist een van de dingen die mij mooier maakt. Ik wil niet beter zijn dan andere meisjes, andere vrouwen zijn niet mijn competitie. Mijn afkomst, huidskleur en gender zijn onderdeel van mijn identiteit. Ik voel me niets meer en niets minder.

Het generaliseren van een afkomst, ras of gender draagt alleen maar bij aan discriminatie, racisme en seksisme. Het is tijd om te stoppen met het geven van complimenten die helemaal niet complimenteren. Laat de volgende keer de vooroordelen en connotaties achterwege. Bedenk een echt compliment of zeg gewoon niks.