Jarig op de meest depressieve dag van het jaar

Anke de Kimpe 17 jan 2020

Mijn verjaardag is de meest depressieve dag van het jaar.

Dit blijkt uit een berekening van Cliff Arnall. Hij bedacht een formule waarbij de uitkomst ons vertelt welke dag van het jaar de meest depressieve dag is, blauwe maandag. Blauwe maandag valt altijd op een maandag. Maandag is namelijk voor de meeste mensen de eerste dag van de werkweek en dus een moeilijke dag om op te starten. Blauwe maandag valt ook altijd in de winter, dit vanwege de donkere dagen. Daarbij komt bij velen van ons ook nog eens de realisatie dat de goede voornemens nu al mislukken en dat het nog wel een paar maanden duurt voordat we ons in een ver en zonnig land kunnen vermaken.

Wanneer ik mijn vriend vertel dat ik komend jaar op blauwe maandag, waarbij ik eerst even uit moet leggen wat dat bekent, jarig ben is hij het niet met me eens. Volgens hem is het logischer om een blauwe maandag ergens in oktober te hebben, De zomer is dan net voorbij, het wordt steeds kouder en de dagen worden korter. Ergens ben ik het met hem eens maar ergens vraag ik me ook af waarom er een meest depressieve dag van het jaar is.
Cliff Arnall bedacht in 2005 pas het fenomeen blauwe maandag, of de derde dag van januari in de jaren voor 2005 wel vrolijk waren kunnen we moeilijk achterhalen. Toen Arnall met zijn formule kwam kreeg hij om te beginnen veel kritiek maar ondanks dat wijden veel, vooral westerse, media jaarlijks aandacht aan het fenomeen.

Ik ben bang dat het uiteindelijk een commercieel ‘feestje’ is. Een excuus om toch die reep chocola te kopen en jezelf iets cadeau te mogen doen want je hebt het ‘verdiend’. Dat het op een maandag valt is wel logisch maar eigenlijk helemaal niet gunstig. Op zondag kunnen we ongegeneerd in bed blijven liggen zonder ons schuldig te voelen dat we niet naar school of werk gaan. En die blauwe maandag mag van mij het liefst zo snel mogelijk voorbij zijn. Blauwe maandag mag van mij een blauwe maandag duren.

Al met al is het 20 januari 2020 niet alleen mijn verjaardag, we vieren die dag ook blauwe maandag. Of ja, vieren zou ik het niet willen noemen.