Roettaks

Kees Bakker 2 dec 2019 / 12:55 uur

Daar gaan we dan. Lang heb ik mij ingehouden, maar de hemeltergende oneerlijkheid van dit kabinet met betrekking tot milieuproblematiek en luchtvervuiling kán en mág niet langer onbesproken blijven.

Want stel dat het verkeer vervuilend is, wie pak je dan als eerste aan? De vervuiler. De vervuiler hoort te betalen, daar zijn we het over eens. Cruiseschepen, vrachtvervoer (per spoor, weg, lucht of water) en industrie. Toch? Of toch niet? Inderdaad, zo hoort het wel. Maar zo gaat het niet. Helaas niet.

Wie zijn de dupe van de roettaks? Mensen met oude diesels. En waarom zouden die mensen oude diesels rijden? Omdat het zo fijn rijdt? Omdat dat genagel zo mooi klinkt? Omdat zwarte rook mooi is? Nou, nee! De simpele reden is dat er geen geld is voor een nieuwe, schone diesel, laat staan voor een E-Golf, E-tron, Kona of Tesla.

An sich is er niets mis met het bestraffen van vervuilers hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar in plaats van een positieve, bemoedigende slooppremie een afstraffende ‘roettaks’ in het leven roepen, en als reden geven dat ‘het met de fijnstof toeslag financieel interessanter wordt gemaakt om een schonere auto te kopen’, dát vind ik erg. Mensen die weinig tot geen geld hebben, zó hard belasten dat je ze spreekwoordelijk uit hun diesel trapt en verplicht een nieuwe auto te kopen, met mogelijk faillissement tot gevolg; de oude auto is immers meteen ook gigantisch in waarde gedaald. Lekker dan.

Belastingvoordelen voor bedrijven blijven, milieubelasting op luchtvaart bestaat nog steeds niet en de industrie, onze banenmachine, wordt door onze ‘volksvertegenwoordigers’ uiteraard volledig ontzien. Nee, personenvervoer, dát moet je aanpakken! Iedereen heeft immers een auto, en auto’s vervuilen! Oh, wat ook nog handig is voor het huishoudboekje: mensen kunnen niet zonder auto, dus het levert de komende tijd gegarandeerd geld op! Trouwens: snel invoeren die maatregelen, die paupers moeten vooral niet de kans hebben om nog even een vervuilende auto zien te verkopen.

Overheid, bedankt.

Reageer op artikel:
Roettaks
Sluiten