Peter Pan-syndroom

Danielle van den Berg 10 dec 2019 / 13:05 uur

Als kersverse dertiger denkt men soms dat ik fluitend door het leven ga. Niets is minder waar. Waar sommigen van mening zijn dat ik de ultieme vrijheid heb. Want geen huis, corporate baan, relatie of hond. Is de andere helft van mening dat precies datgene gelijk staat aan geen succesvol leven hebben. Daan, wanneer ga je nou eens serieus worden?

Tja, hoe moet ik daar nou weer op reageren?

En wat ben ik in hemelsnaam aan het doen in het leven?

Het half jaar voor mijn dertigste verjaardag, maakte ik het mezelf ontzettend moeilijk. Ik zette mezelf in de weegschaal van het leven. Als je dertig wordt, dan heb je toch al wel wat bereikt in het leven. Of niet. Zoals ik. Want eerlijk, wat heb ik nou gedaan? Ja! Maar jij hebt toch maar mooi de hele wereld gezien! Is het antwoord van mijn vrienden. De schatten.

De hele wereld gezien. Dat valt ook wel weer mee. En ik ben er niet dommer op geworden, maar er echt iets voor kopen doe ik ook niet. Althans, dat doet dat gapende gat op mijn CV vermoeden.

Laat ik even die weegschaal erbij pakken. Ik heb een afgeronde studie in Business Innovatie. Whut? Ja, precies dat. Bachelor, geen Master. Verder heb ik een sociale huurwoning, ben ik single en heb ik net mijn baan opgezegd. Het enige wat ik bezit is een NS abonnement en een fiets. Tweedehands. Zonder bel, lichten of fatsoenlijke bagagedrager. En dat NS abonnement is inmiddels ook alweer verleden tijd.

Ben ik nu aan het falen? Had ik eerder mee gemoeten in de molen van de Hollandse ratrace? Werken, slapen, weekend, gezin stichten. Poe, ik krijg het al benauwd als ik erover nadenk.

Een vriendin zei ooit dat ik het Peter Pan-syndroom heb. Zonder uitleg wist ik heus wel wat ze bedoelde. Maar pas vandaag, na een Google search, besef ik dat dit echt bestaat. Weliswaar wordt er alleen gesproken over mannen die dit kunnen hebben. Lucky me.

[“…op latere leeftijd puberaal gedragen, angst voor binding, onverantwoord gedrag, narcisme, manipulatie, rebelsheid, afhankelijkheid, moeite met gevoelens, gedrag van een verwend kind, egocentrisch gedrag, macho trekjes…”]

Op de rebelsheid na vind ik het eigenlijk helemaal niet op mezelf toepasbaar. Waarschijnlijk denken mijn vrienden hier anders over. Ach, het doet nog steeds niks aan dat gat op mijn CV.

CV
Ervaring
2015 – heden: Peter Pan-syndroom

Bron: https://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/50655-het-peter-pan-s…

Reageer op artikel:
Peter Pan-syndroom
Sluiten