Uitstelgedrag

Ruth van der Stouw 11 nov 2019 / 14:09 uur

Je bent bezig met een klusje, iets wat op je to do lijstje staat. Je bent bijvoorbeeld je kamer aan het schoonmaken, en komt een doos met oude spullen tegen waar je de komende uren zoet mee zult zijn, of je bent huiswerk aan het maken en je komt erachter dat je toch veel liever even je kamer zou verlaten om een frisse neus te halen.

Je herkent het vast wel; uitstelgedrag. Of althans, zo noemen de meesten het. Zelf heb ik er regelmatig last van. Ik raak altijd geïnspireerd op een moment dat het me niet goed uitkomt. Midden in een drukke schoolperiode krijg ik ideeën voor een of ander creatief project waar ik per sé op dat moment mee moet beginnen. Vaak komt dat omdat ik bang ben die inspiratie te verliezen. Als ik te lang niks met mijn ideeën doe vagen ze langzaam weg. Wanneer ik dan de tijd heb om er iets mee te doen, is de zin vaak al verdwenen.

Maar wat moet je? Wanneer je je kamer aan het schoonmaken bent, of aanbied om een keer te koken, en je moeder je dan voor de zoveelste keer vertelt dat je uitstelgedrag aan het vertonen bent. Het antwoord is simpel.

Maak eens een lijstje van jouw doelen, en nog belangrijker, de dingen waar je gelukkig van wordt. Bekijk daarna eens je to do lijstje. De taken die erop staan, zullen die je op langere termijn gelukkiger maken en dichter bij je doelen brengen? Zo ja, dan is het handig deze taken als eerste te vervullen. Ook zul je dan minder snel vergeten waarom deze ‘minder leuke’ taken toch belangrijk zijn. Maak daarna een lijstje van activiteiten die je graag in je vrije tijd doet, of projecten waar je graag aan zou beginnen. Plan voor jezelf vaste tijden in wanneer je hier aandacht aan besteed. Op deze manier zijn de wat minder leuke taken makkelijker vol te houden en ontstaat er een gezonde balans.

En nu, wanneer iemand je weer eens vertelt dat je uitstelgedrag aan het vertonen bent, kun je ze zeggen dat je met je ‘andere to do lijstje’ bezig bent. Een to do lijstje waarmee je niet aan dat ene vervelende klusje werkt, maar aan jezelf.

Reageer op artikel:
Uitstelgedrag
Sluiten