Breaking news: Journalist volgt het nieuws niet

Ruth van der Stouw 12 nov 2019 / 13:49 uur

Ik moet iets bekennen. Iets wat ik niet graag toegeef. Je leest het goed, ik ben een journalist (in opleiding). En het nieuws, dat volg ik niet.

Opleiding journalistiek. Begin van het eerste jaar. Allemaal werden we verplicht – al dan niet aangemoedigd – een abonnement op een krant te nemen. Ook moesten we ons inschrijven voor online nieuwsbrieven. Op een krant abonneren heb ik nooit gedaan, en na een paar weken melde ik me af voor de online nieuwsbrieven.

Er zijn verschillende redenen die mijn gedrag verklaren. Ten eerste kost het geld om elke week een krant op je deurmat te hebben liggen. Voor een arme student klinkt dit niet bepaald aantrekkelijk. Ook kan het lezen van een krant en het kijken van het journaal veel tijd kosten, en als student denk ik deze tijd vaak beter te kunnen gebruiken. Dit zijn echter bijzaken.

We leven in een tijd waar we elke dag op verschillende manieren worden overspoeld met informatie, of we dat nou willen of niet. Ook ik word hier weer elke dag mee geconfronteerd. Je kunt het proberen te ontwijken, maar in de huidige samenleving zal je er toch mee om moeten gaan, iets wat iedereen op zijn eigen manier doet.

Mijn manier is het actief niet-deelnemen aan de dagelijkse nieuwsstroom. Natuurlijk vang ik hier en daar wel wat dingen op, maar je ziet mij niet op zaterdagochtend met een kop koffie in mijn hand de krant lezen.

Niet alleen die overload aan informatie staat me tegen. Ook het feit dat het meeste nieuws ‘negatief’ is maakt dat ik het niet opzoek. Gebeuren er dan geen positieve dingen meer tegenwoordig? Zeker wel, maar hier wordt veel minder aandacht aan besteed. Een gezonde balans van positief en negatief nieuws – oftewel ‘constructieve journalistiek’ – lijkt iets van de verre toekomst te zijn.

Naast het feit dat deze negatieve informatiestroom me in een slecht humeur kan brengen, bekruipt me tijdens het lezen van nieuws vaak ook het gevoel dat ik me als burger passief opstel. Ik lees bijvoorbeeld over een bepaalde ramp, maar kan geen directe hulp bieden.

Totdat constructieve journalistiek regelmatig in de nieuwsstroom zal verschijnen, zal ik me niet op een krant abonneren en mijn ouders niet vergezellen tijdens het kijken van het journaal.

P.S. Vertel dit alsjeblieft niet door aan mijn docenten.

Reageer op artikel:
Breaking news: Journalist volgt het nieuws niet
Sluiten