Aan het gas

Ingrid van der Schans 3 nov 2019

Van het gas af.
Als een stadsmens ben ik gegrepen door mijn CO2 uitstoot. De groene, bruine en blauwe ´kliko´ nemen mijn halve stadstuin reeds in beslag. We eten nog maar 2 keer per week een stukje biovlees en leven in een te kleine , vlak na de oorlog gebouwde, en inmiddels verpauperd flatje via de sociale woningbouwvereniging Havensteder. De nicotine dampen van mij bovenburen komen door de asbesthoudende meterkast mijn woning binnen. Maar we hebben een woning, een groot bezit tijdens deze woningkrapte in Rotterdam.
Met een nieuw begin van 2020 in zicht, heb ik besloten dat ik van het gas af wil. Iedereen moet van het gas af. Dus waarom niet per direct? De aanschafprijs van elektrische apparaten gaan pas echt omhoog als iedereen van het gas af moet in 2022 in Rotterdam. Kwestie van vraag en aanbod.
Na mijn verdieping in elektrisch koken, moet ik er echt een elektrische groep bij in mijn asbestmeterkast. Deze is niet uitgerust op de grote stroomafname van een elektrisch fornuis. Ik heb een verzoek bij Havensteder met motivatie neergelegd om mee te denken over stroomtoevoer om de toekomst als gasvrije huurder voort te zetten. Het antwoord kwam per post. Zij hebben ook in de verre toekomst geen plannen om stroomtoevoer aan te leggen voor huurders die van het gas af moeten. Wel adviseren zij een erkende installateur bij naam voor mijn eigen rekening om de klus vakkundig uit te laten voeren. De offerte van de installateur was schrikbarend hoog voor mijn minimum inkomen en de prijs van de asbestverwijdering uit mijn meterkast ook, want daar begonnen ze niet aan, boren in asbest.
De machtspositie van de eigenaren van sociale woningbouw bepalen de verduurzaming van Rotterdam. Als je de bewoonde woonoppervlaktes berekent van sociale woningbouw in Rotterdam, heb je boter op je hoofd als je ontkent dat daar heel veel verduurzaming te winnen is. Wel kon ik nog meer plastic (onder andere noppenfolie voor achter radiatoren) hulpmiddelen gratis krijgen om de boel nog eens flink te isoleren. Zijzelf vonden het een gul gebaar. Ik blijf, net als veel stadsgenoten, met tegenzin aan het gas in verduurzamend Rotterdam.