Wat een gaaf land!

Wilko Aalbers 28 okt 2019

‘Onze samenleving gaat hieraan kapot’, ‘De stropdassenmaffia in Den Haag laat ons dit geloven’. Zomaar twee citaten die de strekking weergeven van wat ik veelvuldig tegenkom in reacties op het internet. Het maakt vaak weinig uit waarop wordt gereageerd. Een stikstofmaatregel, een klimaatmaatregel, een verhoging van overheidsuitgaven, een verlaging van overheidsuitgaven, overal wordt even fel op gereageerd. Vanuit zowel (extreem-) linkse als rechtse hoek worden beslissingen en gebeurtenissen niet rustig bekritiseerd, maar aangevallen alsof Nederland een zinkend schip is dat niet meer te redden valt.

Nu wil ik niet zeggen dat ik het zelf altijd eens ben met wat er in ons land gebeurt. Ook vanuit mijn eigen christelijke hoek hoor ik bezorgde geluiden, maar de manier waarop veel zaken doemdenkend worden aangevallen zonder enige nuance stuit me tegen de borst. We hebben in Nederland honderdvijftig Tweede Kamerleden en zij zijn heus niet in Den Haag gaan zitten om maar eens even lekker de burger te pesten en ons land te verwoesten. Deze mensen proberen vanuit enorm verschillende stromingen en achtergronden de burger te vertegenwoordigen. En ja, aangezien we zo’n divers volkje zijn in Nederland zal niet iedere maatregel bij iedereen een lach op het gezicht bezorgen. Gepaste boosheid en beargumenteerde kritiek op de beleidsmakers kan dan natuurlijk geen kwaad, maar laten we alsjeblieft een beetje positief blijven over Nederland als geheel. Ik wil hierin graag onze premier napraten: Nederland is een gaaf land.

Op de wereldranglijst BBP per hoofd van de bevolking staan we op plek 7. We staan 5e als het gaat om de gelukkigste bevolking ter wereld. Ik kan nog wel even doorgaan met makkelijke feitjes roepen, maar het punt is dat Nederland een prachtig welvarend land is met een democratie die we moeten koesteren. Ik ben dan wel een 19-jarige student die misschien nog te positief kijkt naar de wereld om ons heen, maar ik weiger om stelling te nemen tegen ons mooie landje en tegen onze democratie. Ik geloof dat ons politieke systeem er voor zal zorgen dat Nederland altijd een ‘gaaf’ land zal blijven. Het ene jaar zullen we een rechtse koers varen en het jaar daarop een linkse. Het ene jaar zal ik beslissingen van het kabinet toejuichen en het andere jaar zal ik er bezorgd over zijn. Echter, de toekomst ligt voor ons en dankzij een beetje positiviteit en vertrouwen ben ik niet bang voor die toekomst, maar geloof ik dat alles alleen nog maar gaver gaat worden.