Bedelaar

Riekje van der Garde-van der Poel 28 okt 2019

Vanochtend van Hilversum naar Ridderkerk, op naar mijn moedertje, die vandaag, na een week ziekenhuis weer naar huis mag!
Reistijd: ruim twee uur. ‘Je lijkt wel gek’ hoor ik haar zeggen, maar ik vind het heerlijk! Gewoon op mijn gemak, beetje om me heen kijken, wat lezen, spelletje doen..
Op Utrecht pakte ik de intercity naar Rotterdam en ging bewust in de STILTEcoupé zitten. En waarom is het, als ik in die coupé zit, nou nooit stil? Ik zit helemaal niet op die kletspraat van een ander te wachten. Maar ja, bedelen van ‘zou u stil willen zijn’ vind ik ook weer zo wat en sterker nog, ik durf het niet ;-D Al met al viel het best mee.
In het mooie Rotterdam de metro naar Zuidplein en de bus naar Ridderkerk, prima aansluiting en weer veel gezien.
Moeders gelukkig weer thuis en na wat huishoudelijke klusjes weer op naar huus! Dit keer bracht mijn broer me naar station Barendrecht, dat scheelde me een half uur. Wat een mega station, maar heel sfeerloos en ‘stil’ dat viel me op! Genoeg mensen, maar je kon er een speld horen vallen… Enfin..
De sprinter was zo vies dat de machinist aan 1 kant niet eens door het raam kon kijken! Nou ja!
Voor me kwam een ouder stel zitten en toen we reden kwam er een meneer langs die deelde briefjes uit. Voor ik precies wist wat er op stond zei ik al ‘nee dank u wel’.
Mijn overbuurvrouw nam wel het briefje aan en ik zag dat het een bedelbrief was. Hij zei nog dat al het geld voor de kinderen was. Zij gaf deze meneer een paar euro en zei later tegen haar man ‘Ik weet niet of ik er goed aan doe’.
Tja, goeie vraag! Doe je er goed aan bedelaars geld te geven? Ik weet het niet, soms word ik boos, ‘ga toch werken’ maar soms heb ik ook medelijden met mensen die niet in deze maatschappij kunnen functioneren.
Dit keer was ik assertief en zei ik een keer ‘nee’. Wat ik die mevrouw wílde zeggen was: ‘mevrouw als het voor u goed voelt dat u geld aan die meneer geeft, dan ís het ook goed!’
Maar ja, dat durfde ik weer niet 😀