Uit het raam

Derek Hogeweg 11 okt 2019

Ik behoor tot de 1% die, tot afgelopen woensdag, nog nooit van Chateau Meiland had gehoord. Nouja: achteraf had ik wel ‘s een fragment voorbij zien schieten. Maar actief kijken? Dat deed ik niet. Het programma ging er woensdagavond vandoor met De Gouden Televizier-Ring. Terecht? Geen idee.

Ik moet bekennen dat ik überhaupt geen tv meer kijk. Het LCD-scherm dat in de woonkamer staat heeft bestaansrecht dankzij Netflix. Ik ben er vrijwel zeker van: zonder Netflix had ik nu geen tv meer gehad. Want waar moet ik nog naar kijken? Welke programma’s vullen nog wezenlijk iets toe aan het huidige aanbod, zijn écht de moeite waard? Ik heb een hekel aan reality-tv. Daarmee kan er direct een streep door driekwart van het assortiment. Kijken naar hoe mensen vreemdgaan op een onbewoond eiland heeft me nooit zo getrokken. Je moet er van houden.

Verder zijn er ontzettend veel publieke programma’s die een spin-off hebben bij de commerciëlen. Of andersom. "Beter goed gejat dan slecht bedacht", lijkt het heersende motto in Hilversum. Er moeten vooral niet teveel hersens aan te pas komen. Ome John kan er wat van. Kijk je zo scheel als een kanarie en kun je een gek dansje? Geen paniek: je kunt je melden bij Talpa. John de Mol, de zogenaamde mediamagnaat, is uitsluitend geïnteresseerd in de plusjes en minnetjes onderaan de streep. Begrijpelijk, voor een zakenman. Alleen jammer dat hij hiermee voorbijgaat aan het hoofdstuk "variatie". John kijkt zelft nooit tv, dat weet ik zeker. Of hij heeft een héél slecht geheugen.

Het merendeel van de Nederlanders kan niet zingen. Dat weten we nu wel. Dat was leuk in de tijd dat Jerney Kaagman in de jury zat, zestien jaar geleden. Inmiddels zijn we honderd formats met juryleden verder en het eind lijkt niet in zicht. Verzin eens iets nieuws! Er moet toch meer te bedenken zijn dan Chantal Janzen die doet alsof ze niet weet wat werken is? Of het zoveelste straatarme gezin dat een paar dagjes mag leven als God in Frankrijk, alleen om te benadrukken hoe vreselijk het is als je geen cent te makken hebt? Het ontbreekt programmamakers aan creativiteit. Zolang er een markt is voor al die slappe aftreksels blijft de situatie hetzelfde. Ik zie het dan ook niet snel veranderen. De Nederlandse televisie heeft zijn beste tijd gehad.

Het is dat Netflix bestaat, anders had ik dat ding al lang uit het raam gegooid.