Goed Nieuws!

Imka Meuwese 22 okt 2019

Mag ik meteen met de deur in huis vallen en vragen wat je voelde bij het lezen van de titel boven deze column? Probeer eens na te gaan wat het met je deed. Als ik mezelf namelijk als voorbeeld neem, dan ervaar ik bij het lezen of horen van de woorden ‘Goed Nieuws’ meteen een soort héél lichte innerlijke vreugde, direct gevolgd door een optimistische nieuwsgierigheid. Dan heb ik verder nog niets gelezen en dus ook geen idee waar het over gaat maar het belangrijkste weet ik al: het is iets positiefs. Als ik daarentegen het omgekeerde hoor of lees, namelijk ‘Slecht Nieuws’, dan heeft dat eerder het tegenovergestelde effect en voelt dus allerminst prettig. Het daarover eens zijnde, althans daar ga ik voor het gemak maar even vanuit, ga ik een stapje verder. Iedere dag worden we door de media zowat overspoeld met ontzettend veel nare, zware en soms ronduit shockerende berichten. Ik weet niet hoe dat voor jullie is maar ik besluit regelmatig om een poosje geen nieuws meer te volgen. Ik word er soms moe(deloos) van om elke dag weer geconfronteerd te worden met zoveel negativiteit. Ik sluit echt mijn ogen niet voor wat er in de wereld allemaal speelt maar het kan ook too much zijn.

Ik denk dat iedereen wel beseft dat de wereld momenteel in onbalans is. Kunnen we ons dan ook voorstellen dat het voor de gehele mensheid goed zou zijn als we wat meer positiviteit uit zouden dragen met z’n allen? Nou, en daarom lijkt het mij een goed idee wanneer bijvoorbeeld Metro, maar ook andere dagbladen, hieraan een steentje zouden bijdragen door het toevoegen van een extra rubriek of pagina met ‘Goed Nieuws!’ In deze rubriek zouden dagelijks een paar leuke, mooie, ontroerende of grappige berichten kunnen staan. Alledaagse dingen die normaliter nergens vermeld worden maar waarvan de lezer een glimlach op het gezicht krijgt, iets wat de burger weer eens wat moed geeft zeg maar. Het gevoel van; ‘Kijk, zo kan het dus ook!’ Zodat iedereen wat ademruimte krijgt tussen al de “sjonge-wat-een-ellende-in-de-wereld-berichten” door. Ik geloof stellig dat het lezen van dit soort berichten onze gezondheid ten goede zal komen, en met name de psyche.

Zou het niet een allereerste Goed Nieuws bericht zijn als Metro dit idee in overweging wil nemen? Laten we meer positiviteit uitstralen want wat je uitstraalt krijg je terug. Al is het maar voor heel even, het is goed om ook eens stil te staan bij alle mooie dingen die aanwezig zijn om ons heen. Gewoon omdat er al voldoende narigheid is.