Europa en de mensen zonder geschiedenis

Ruth van der Stouw 30 sep 2019

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in verschillende culturen. Ik herinner me dat ik op de basisschool een werkstuk over Ethiopië schreef. Dat deed ik omdat een neef en nicht van mij uit Ethiopië zijn geadopteerd en ik geïnteresseerd was in waar ze vandaan kwamen.

De films waar ik als kind graag naar keek waren altijd films die ergens anders op de wereld plaatsvonden, zoals ‘Pocahontas’. Ik vond het erg interessant om te zien hoe anders de ‘Native American’ cultuur is vergeleken met de Nederlandse cultuur.

Wat zou het saai zijn als we allemaal op dezelfde manier zouden leven. Helaas is het verschil tussen culturen een van de redenen waarom mensen elkaar niet accepteren. Ik denk dat er minder conflicten zouden zijn als meer mensen elkaars cultuur zouden begrijpen.

De meeste westerlingen hebben echter geen zin om zich te verdiepen in andermans cultuur. Op school krijgen we les over de geschiedenis van Europa en andere westerse landen. Landen met een totaal andere cultuur komen echter bijna niet voorbij. Dit noemen we eurocentrisme. Eurocentrisme is het, al dan niet bewust, benadrukken van Europa, in het algemeen de westerse ideeën en theorieën, waarbij geen rekening wordt gehouden met de invloeden van andere culturen.

Het boek ‘Europe and the people without history’ beschrijft dit fenomeen perfect. De titel van het boek is een verwijzing naar het feit dat wij als Europeanen denken dat volken zonder geschreven geschiedenis niet van betekenis zijn geweest in de wereldgeschiedenis. Het boek toont het tegendeel aan.

Ik als achttienjarige student snak naar kennis over juist die culturen waar ons niet over verteld wordt. Als middelbare scholier voelde ik al aan dat de geschiedenislessen erg Europeaans en westers gekleurd waren. Wat ik niet wist, was dat er zelfs onjuistheden werden verteld. Zo was het niet Christopher Columbus die Amerika ontdekte, maar Vikingen uit het noorden. Daarnaast werd Amerika natuurlijk al veel langer bewoont door Native Americans.

Steeds meer nemen jongeren zelf het initiatief om over andere culturen te leren. Ze pakken elke kans die ze krijgen en vertrekken uit Nederland, een andere wereld tegemoet.

Wanneer je het voortaan niet eens bent met iemand vanwege zijn of haar cultuur, handelen of een bepaalde overtuiging, begrijp dan dat het oké is om het niet met iemand eens te zijn, maar dat het wel noodzakelijk is om elkaar te begrijpen en te respecteren.

Laat het eurocentrisme voor wat het is en kijk ver dan je neus lang is.