Column: Facebook de Titanic van Social Media

Sander van der Geer 4 sep 2019

Ik ben nu 2 maanden afgekickt van een verslaving die meer dan 2 miljard mensen wereldwijd delen. Een paar honderd Facebook vrienden had ik en niemand uit mijn lijst die even contact heeft opgenomen; zo van waar zit je? In real life schakelen ze na een paar uur al de politie in en als je officieel vermist bent gaan ze je zoeken via hetzelfde platform. Platform ook zo’n woord, noemt het gewoon straat, daar liggen je gegevens toch! Stel je hebt een buurman (laten we hem voor het gemak Mark noemen) die je huis al een tijdje in de gaten houdt. Op een dag breekt Mark in in je huis, dan laat je die toch nooit meer binnen?

Afkicken van Facebook is nog niet zo makkelijk, als je Facebook verwijdert duurt het namelijk nog 24 dagen voordat het definitief verwijderd is. Verplicht afkicken dus, of je verplicht blijven voelen om mensen te feliciteren. De keuze was snel gemaakt, want 300 verjaardagen daar liep ik op leeg. Ik hield wel van de feestjes waar je via Facebook bij kon zijn. Zelfs als het was uitverkocht klikte ik op aanwezig, vervolgen hing ik de hele avond heerlijk languit op de bank. De volgende dag kon ik gewoon meepraten over Defqon 222.

Delen daar gaat het bij Facebook om, ze willen de mensen graag verbinden met elkaar. Dat terwijl iedereen op Facebook juist met zichzelf bezig lijkt te zijn. Laatst was ik op straat getuige van wat leek op een liefdevolle omhelzing. Hij keek heel gelukkig en zij keek verveeld naar haar mobieltje die ze achter zijn rug in haar linkerhand hield, met haar rechterhand typte ze er driftig op los. Dat moet ook wel want Facebook wil de hele dag weten waar jij aan denkt. Aandachtsgeile mensen beantwoorden die vraag met cryptische berichten, zodat hun volgers moeten vragen wat er aan de hand is. Ik had een Facebook vriend die bijna dagelijks foto’s deelde van de file waar hij in stond. Zo wordt het file probleem nooit opgelost.

Het mooie perfecte leven wat we op Facebook voorbij zien komen hebben we te danken aan Pakistanen (cleaners) die voor een appel en een ei berichten met content als geweld, zelfmoord en kinderporno verwijderen. Naar 25000 foto’s per dag moeten ze kijken, terwijl ze er zelf psychisch helemaal aan onderdoor gaan.

Facebook is de Titanic van de social media, een “technisch wonder” dat niet kon zinken en we weten allemaal wat daar mee gebeurd is.