Hey kind

Eline ten Pas 7 jun 2019

Zo lang de techniek niet dusdanig ontwikkeld is dat we dagelijks kinderen op alternatieve wijze in een laboratorium kweken, ga ik er vanuit dat jij een vader en een moeder hebt. Althans, die betrokken waren in je ontstaanswijze. Hopelijk vond je bevruchting plaats onder fruitig zoete bedreven liefde tussen twee mensen. Of was voor je bevruchting een hulplijn ingeschakeld omdat jouw twee moeders of twee vaders samen geen liefdesbaby konden maken, maar je nu wel vol liefde opvoeden.
Hoe dan ook, ergens in den beginne zijn we allemaal een product (in de volksmond ‘een kind’ genoemd) van twee mensen. Al dan niet met liefde gemaakt. Al dan niet nog steeds in de aanwezigheid van deze twee mensen. Al dan niet deze twee mensen kennend. Al dan niet deze twee mensen liefhebbend.

Hoe dan ook, allemaal zijn we een kind. Een afstammeling, een geborene, een nageslacht. Alleen is niet iedereen meer in aanwezigheid van hun vader en/of hun moeder. Misschien vanaf de geboorte nooit meer met hen geweest. Mogelijk door natuurrampen of oorlog van elkaar gescheiden. Wellicht een vader of moeder verloren aan een ziekte of een ongeluk.
Zo verloor ik mijn vader aan de ziekte ALS. Hierom hekel ik de opdringerige reclames die mij opdringen het mooiste vaderdagcadeau te kopen. Zij kunnen niet weten dat ik mijn vader niet meer heb en ik begrijp dat dit enorm heerlijke dagen zijn voor hen om een flinke smak winst te maken. Desondanks kruip ik een beetje ineen bij elke reclame of bij elke social media post van anderen met hun vader. De beleving van Vaderdag is voor mij verre van hoe deze bedoeld is. Hierin ben ik niet alleen.

De tweede zondag in mei en de derde zondag in juni zijn niet per definitie feestdagen voor een ieder. Zolang we allemaal dit beseffen gun ik iedereen met een vader (of twee) en/of een moeder (of twee) een hele fijne dag waarin je je ouder(s) extra verwennen en waarderen mag.

Moederdag, Vaderdag
Kind-ouder liefde
Uitgedrukt in materieel
Commercieel
Laat het vooral bestaan
Maar wees begaan
Met hen voor wie dit geen feestdag is
Gemis
Levenspersonen
Zij kon niet meer thuis wonen
Hij verloor zijn mam
Wensend dat ze terug kwam
Zij heeft haar moeder nooit gekend
Zijn vader heeft hem nooit erkend
Zij is haar moeder vorige maand verloren
Dus wanneer je je kind-ouder liefde wil laten horen
Wanneer je dit via social media wil uiten
Denk buiten
Buiten jezelf
Binnen de ander
Heb lief
Besef
Waardeer.