En nu mijn pensioen
De kogel is door de kerk: het pensioenakkoord is ondertekend. Van die ellende zijn we dus nu ook weer af. Maar zoals zo vaak, zit er altijd een addertje onder het gras.
Ja, ik weet, ik ben een eeuwige zeur, maar dit dossier speelt me al een tijdje parten. Aangezien de overkant van de grote wateren bang is voor groeivertraging en wij in Europa de economische groei en de inflatie willen aanwakkeren, hebben ze beiden bedacht dat de geldpolitiek versoepeld moet worden met nog een lagere rente. En daar zit nu net de kneep; aangezien de gelden van de pensioenen voor een groot deel belegd worden om nog meer geld binnen te halen en een lage rente is daar wel handig bij. Maar daarentegen staat tegenover dat de pensioenfondsen ook toezeggingen hebben gedaan richting werkenden en gepensioneerden en deze toezeggingen worden berekend tegen de actuele rente, die laag staat. Nu kunnen de pensioenfondsen op dit moment niet zoveel, daar de lage rekenrente de waarde van de toezeggingen opjaagt, die dan weer gecompenseerd moet worden door verhogende beleggingen. Echter daarbij is nu toch een grens bereikt: de premies staan op recordhoogte met al jaren bevroren pensioenen.
Het akkoord was juist bedoeld om de pensioenen weer te laten stijgen, maar Europa zou hier best wel eens voor kunnen gaan liggen.
Is alles nog wel betaalbaar en kan er nog van alles misgaan, vraag ik me de laatste dagen weer af. Eerst was er de euforie over een akkoord wat na negen jaar onderhandelen, nou ja, onderhandelen, bereikt was en nu komt dit weer.
Als dit niet snel opgelost wordt, zijn de werkenden die binnenkort met pensioen gaan echt de Sjaak, want de pensioenen kunnen niet naar omhoog bijgesteld worden, de rekenrente is te laag, en een akkoord is er dan wel, maar zonder blije gezichten. Alleen D66 heeft in ieder geval de champagne reeds door de keel laten glijden … proost !
Maar nu ‘mijn’ pensioen: hoe staat het er voor, voor de mensen die binnen een paar jaar willen gaan stoppen of moeten gaan stoppen met werken en is er dan nog genoeg geld over om deze mensen genoeg pensioen uit te kunnen betalen? Wat de laatste tijd ook weer is opgevallen, dat er nergens dezelfde leeftijd wordt gehanteerd wanneer de uitbetaling van de AOW begint: er zijn tijden gehoord van 66 en 10 maanden (site SP), 66 en 4 maanden (overheid) en 66 en 8 maanden (adviseurs).
Is er in dit dossier dan niets meer transparant te krijgen, zeker voor de mensen die het aangaat en die binnenkort met pensioen gaan?