Taal is echt haar ding

Leonie Pas 31 mei 2019

In mijn droom ontmoette ik Paulien Cornelisse. Ik droeg mijn spiksplinternieuwe, witte Adidas sneakertjes onder een T-shirtjurkje met donkerblauwe legging, met zo’n kekkie stukkie bloot enkel. Ze bekeek me van top tot teen en plaatste een snedige opmerking van literair niveau. “Met sneakers onder zo’n jurkje stamp je jammer genoeg ieder vleugje chique de grond in!”, zei ze. Geheel in stijl voor een schrijfster wier taal, zeg maar, echt haar ding is.

Natuurlijk had ik de oorspronkelijke zin moeten noteren, dat blijkt maar weer. Maar ik sliep nog half toen ik uit het droompje ontwaakte en had geen pen en papier naast mijn bed liggen. In halfslaap begon ik een mijmering over de vraag waarom nou juist Paulien commentaar had op mijn nieuwe Adidasjes. In het wakkere leven ben ik namelijk erg blij met ze omdat ze als een tierelier lopen. Dus moest het wel te maken hebben met de twijfel die ik moest overwinnen om ze ook onder een jurkje aan te trekken. Ik ben opgegroeid in een tijd dat vrouwen altijd nette schoenen of laarsjes met hakjes onder jurken droegen. Ik wist nooit beter dan dat iets anders lomp stond. Inmiddels is dat natuurlijk allang veranderd en dus heb ook ík de stap gezet. Maar niet van harte. Steeds als ik mijn Adidasjes onder een zwierig jurkje aantrek, onderwerp ik mezelf aan een kritische blik voor de aankleedspiegel of kijk ik in twijfel met gefronste blik naar beneden als ik door de stad wandel. Kan het wel, is het niet lomp? Heb ik zo geen Donald Duckvoeten? Bij het hinderlijke af bombardeer ik mijn man ook te vaak met diezelfde vragen. Mijn wankelmoedigheid is hardnekkig en blijkbaar van een orde dat-ie zich zelfs getransformeerd tot droom aan me opdringt op momenten dat ik eigenlijk mijn rust hard nodig heb.

Paulien Cornelisse vind ik overigens een sportief, maar ook een wat manlijk type met haar korte haar en grove gelaatstrekken. Bij uitstek het type vrouw dat ik me heel goed kan voorstellen met gympen onder een gekleed jurkje. Maar schijn bedriegt, want in werkelijkheid ziet ze er op tv juist meestal vrij chique gekleed uit, met donkerrode lippenstift, gelakte nagels en mooie pumps onder nette kokerrokjes. Welbeschouwd was ze perfect gecast om me in mijn slaap als een soort mode-politie mijn oren te wassen!