Hypo’s zonder diabetes

Vera P. 25 mei 2019

Ik word ‘s ochtends om half 8 wakker met het gevoel alsof iemand een ijspriem in mijn maag duwt. Ik voel me misselijk worden en ik voel een vreselijke honger opkomen.

Met de grootste moeite en genadeloze paniek rol ik uit bed om als een malle mijn ontbijt te maken. Ik word licht in mijn hoofd, voel hoe mijn lichaam zich begint aanspannen (vooral mijn ledematen) en weet dat ik al gauw zal gaan beven. Zodra ik begin te trillen duurt het niet lang meer voordat ik helemaal knock-out kan gaan en god mag weten of ik dat overleef of niet.

Met het zweet op mijn voorhoofd maak ik mijn broodjes, vul klungelig een schaaltje yoghurt en hoop maar dat ik mijn thee niet vergeet. Ik strompel naar de bank en plof neer om vervolgens twee uur lang met lange tanden mijn ontbijt naar binnen te werken. Ooit nam ik snelle suikers om snel mijn lage bloedsuiker omhoog te gooien. Mijn lichaam heeft me toen goed laten weten dat het niet gediend is van welke suikers dan ook om vervolgens mij binnen vijf minuten in een NOG ergere hypo te storten. Dus langzame suikers dan maar…dan duurt het maar wat langer maar dan zeurt mijn lichaam tenminste niet om nog meer.

Mensen kijken me raar aan als ik ze hierover vertel. Ze kunnen niet snappen dat iemand ZONDER diabetes zulke zware hypo’s kan hebben. Ik heb al te veel huisartsen versleten en geen van hen nam me serieus. Ze vonden me ‘gezond’. Ik ben al uitgelachen door ‘echte’ diabetici die doodleuk vonden dat ik me aanstel.

Ik ben bang om ziek te worden. Een lullige verkoudheid zorgt er al voor dat mijn bloedsuiker omlaag dendert. Met doodsangst zie ik op tegen mijn menstruatie omdat geschifte hormonen graag stabiele bloedsuikers te lijf gaan. Wat te denken van de zomer? 21 graden is voor iedereen en zijn moeder dolle pret, terwijl ik lig dan half dood te gaan op de bank omdat mijn lichaam zelfs dat niet aankan. Ik zie op tegen honger hebben/krijgen. Want honger betekent dat mijn bloedsuiker binnen een half uur keldert tot ik geen drol mee kan. Elke seconde van de dag, 24/7 moet ik rekening houden met mijn bloedsuikers.

Ondertussen heb ik heel Google afgestruind op zoek naar oplossingen. Het enige wat ik heb kunnen vinden is goed op je dieet letten. Dat doe ik dan ook, maar ik kon niets vinden over een mogelijke genezing. Niets over een community, niets over een behandeling (behalve dat dieet dan) echt niets.

Ben ik echt de enige op de wereld die dit heeft?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hypo’s zonder diabetes
Sluiten