Help! Talent Gezocht!

Jorine de Koning 2 mei 2019

Talent awards, talent recruiters, talent managers, talent development, young talent program, talent advisor… Een paar van de eerste termen die ik tegen kom terwijl ik simpelweg door mijn LinkedIn tijdlijn zit te scrollen. Gek woord eigenlijk, ta-lent. Alles lijkt tegenwoordig opgeleukt en interessanter gemaakt met dit woord. En ik snap het ook wel, want laten we eerlijk zijn, alles klinkt toch meteen een stuk interessanter? En jezelf op je cv een talent mogen noemen, wie wil dat nou niet?

Ik. Denk ik. Of toch wel? Ik weet het eigenlijk niet meer zo goed. Heb ik wel een talent? Hebben we niet allemaal talent? Waarom wordt er dan tegenwoordig zo nadrukkelijk onderscheid gemaakt tussen niet-talenten en wel-talenten. En wat nou als ik nog niet weet wat mijn talent is? Ben ik dan wel of geen talent?

Terwijl ik lichtelijk onzeker verder scrol en nog wat in gedachten verzonken ben, zie ik in de menubalk een nieuw bericht binnenkomen. Afzender? Een Talent Recruiter, ja echt waar. Als ie nou maar niet gaat vragen wat mijn talent is, want dan weet ik niet wat ik antwoorden moet. Nog voordat ik het bericht lees, heb ik al besloten dat het niets voor mij is, want ik weet immers helemaal niet wat mijn talent is. Afijn, ik besluit het toch even te lezen en terwijl ik zie dat het gaat om een opleidingstraject met veel ruimte voor zelfontwikkeling, besef ik iets belangrijks.

Is het niet juist positief dat tegenwoordig de nadruk zo ligt op het vinden van je talent? Talent hebben is iets moois: ergens aanleg voor hebben en ergens goed in zijn. We weten vaak alleen niet wat ons talent is, omdat we er niet naar op zoek gaan. Als je er dan vervolgens de tijd en ruimte voor krijgt binnen je werk of studie om je talent te ontplooien, dan is dat alleen maar een win-win situatie. Het is dus juist een positieve ontwikkeling dat de focus ligt op persoonlijke groei. Ik moet me niet af laten schrikken, maar gebruik maken van de mogelijkheden.
Ik besef dat mijn studenten-kijk op het ‘enge’ bedrijfsleven wederom verkeerd was. Ja, dat zal het zijn. Opgelucht scrol ik weer verder door mijn tijdlijn. Misschien is dit dan wel mijn talent: relativeren.