Graag Goede ‘Gevaarlijke Golven’ Gesprekken

Oscar van Schijndel 5 apr 2019 / 08:41 uur

Goed gezien, beste lezer: de titel allitereert. En het onderwerp is wellicht ook duidelijk. Als we de techsector moeten geloven, staan we aan de vooravond van 5G. Een revolutie die onze mensenlevens definitief zal veranderen. Koelkasten die met online supermarkten praten, schoenen die geregeld een taak “zool vervangen” in je agenda plannen. En nee, geen paniek: uw auto is niet gestolen, die komt zo zelfrijdend terug van de wasstraat.

Grote kans dat het zo gaat. Maar zoals altijd is er een keerzijde. Al dat gebruiksgemak is slechts mogelijk met communicatie. Bij voorkeur draadloos. En dat betekent dat we dus veel meer worden blootgesteld aan straling. Ik lees apocalyptische verhalen waarin gezegd wordt dat die straling kankerverwekkend is en de virtuele wereld uiteindelijk de reële wereld zal vernietigen.

Geen ongevaarlijk spul dus, dat 5G. Daarnaast vraag ik me af of we niet overvoerd worden met informatie. Op dit moment doen velen nog lacherig over FOMO en infostress, maar wat als dit normaal gaat worden? Wordt digitale obesitas het nieuwe roken? Aan de andere kant lees ik verhalen waarin alles afgedaan wordt als hoax. Die millimetergolven zijn immers tot op de millimeter onderzocht.

Graag zou ik zien dat er lering getrokken wordt van de klimaatdiscussie. Dat we niet gaan polariseren en gezamenlijk tot een oplossing komen (zie titel). Want die straling is misschien niet levensgevaarlijk, maar er is nog wel meer onderzoek nodig voordat we met zekerheid kunnen stellen dat die straling ook echt ongevaarlijk is. In de tussentijd kunnen we zelf ook al veel doen. Zoals die mobiel buiten de slaapkamer houden. Apparaten die je niet gebruikt uitzetten. Het feit dat 4G nog steeds bestaat, geeft aan dat 4G zich al prima kan redden zonder mijn full-time aanwezigheid. Dan zal dat voor het nog slimmere 5G niet zo’n probleem zijn, denk ik.

Goed, dit gezegd hebbende: we zullen nog even geduld moeten hebben voordat de 5G-netwerken er zijn. Wie echter niet kan wachten, hoeft niet op vakantie naar China of Japan. Ik las dat het pretparkseizoen is geopend; bij een rit in een gelanceerde achtbaan ervaar je ook 5G. Dat lijkt mij een goed surrogaat voor het nog te openen digitale pretpark. En de eerste 5G-column is er ook al. Zet de eerste letters van elke alinea maar achter elkaar.

Reageer op artikel:
Graag Goede ‘Gevaarlijke Golven’ Gesprekken
Sluiten