Stefan en Niels

Sam Schwencke 12 mrt 2019

Mijn vriend (laten we hem Stefan noemen) en ik zijn nu drie jaar samen, waarvan we er twee samenwonen, en het gaat heel goed. Hij is zorgzaam, grappig, en zichzelf. Nog een leuk feitje; hij heeft nog een relatie, met Niels. Dan denk je misschien: ,,Oh jee, deze column gaat over vreemdgaan!”, maar dat is helemaal niet zo. We hebben een polyamorische relatie. Polyamorie staat tegenover monogamie en het betekent meerdere liefdes.

Nee, ik voel me niet jaloers als ik ze samen op de bank zie zitten. Of wanneer ze een date hebben zonder mij. Ik heb het tegenovergestelde van jaloezie; ik ben ontzettend blij dat hij zo gelukkig is. Ik krijg er echt een warm gevoel van. Dat heet ‘compersion’, of in het Nederlands, ‘jaliefgevoel’. Is dat niet prachtig? Als je iemand een ijsje ziet eten kan je jaloers zijn, maar je kan ook blij zijn dat hij een ijsje heeft. Natuurlijk is jaloezie een heel instinctief gevoel, en ik zeg niet dat het makkelijk is om dat gevoel te veranderen. Maar ik heb het gewoon niet.

In mijn vorige relatie flirtte ik wel eens met iemand en dan voelde ik me heel schuldig. Alsof ik mijn relatie meteen verraden had. Als ik nu een keertje flirt, of zelfs verliefd word, dan kan ik dat gevoel gewoon ervaren en kijken waar het heen gaat. Geen stress over wat dat betekent voor mijn relatie en of ik het er wel met mijn partner over moet hebben. Dat vind ik een prachtige relatievorm.

Maar het is geen excuus om met iedereen naar bed te gaan. Als dat je doel is kan je beter als single meerdere ‘fuckbuddies’ hebben. En er kan ook zeker vreemd worden gegaan. Als iemand een relatie geheim zou houden, of één van onze regels (verschillende koppels hebben verschillende regels, ik spreek niet voor iedereen) breekt zoals seks hebben in ‘ons bed’, dan zou ik mij als nog verraden voelen. Polyamorie vergt heel veel communicatie. En tijdmanagement.

Het was wel even een dingetje met onze familie en vrienden. We stonden met z’n tweeën in de woonkamer van Stefans ouders. ,,Mam, pap, ik heb een vriendje.” …korte stilte… ,,Huh?”. Tja, dat moet je even uitleggen. En zijn vader kwam later nog naar mij toe en fluisterde: ,,Ben je hier wel echt oké mee?” Ja, echt. Geen probleem.

Ik heb nog nooit een polyamorische relatie gezien op tv. Dan blijft het ook een onbekend concept voor de gemiddelde mens. Daarom zet ik het graag in de krant! En gelukkig heeft YouTube zat ervaringsdeskundigen. Moet je maar eens opzoeken. Misschien is het wel wat voor jou.