Net lente

Anouk Vijftigschild 13 mrt 2019

“Oh, heerlijk dat zonnetje. ‘t Lijkt net lente!” kreeg ik vorige week van alle kanten te horen. Ik word altijd ongemakkelijk als ik mensen dat hoor zeggen. Ja, het lijkt inderdaad net lente, maar het IS winter, dus dat is niet iets om blij mee te zijn. Het is niet normaal dat het al zo warm is rond deze tijd en dat lijkt nog niet iedereen te beseffen.

Ik word het beu dat we steeds weer nieuwe records verbreken. Ik wil niet horen dat we vandaag de warmste dag hebben sinds 19-nog wat. Ik vind het behoorlijk verontrustend, dus nee, echt genieten van dat zonnetje doe ik niet. Ik wil zeggen: “Dat doe ik in de zomer wel”, maar afgelopen zomer was om eerlijk te zijn ook niet echt een pretje.

Desondanks is het milieu wel een discussiepuntje geworden. Ik blijk gelukkig niet de enige te zijn die zich zorgen maakt. Er zijn meer mensen die vinden dat er maatregelen moeten komen. Neem als voorbeeld de klimaatmars in Den Haag of Amsterdam. Daarnaast zijn er ook steeds meer mensen veganistisch of vegetarisch, wordt er meer aandacht geschonken aan slow fashion in plaats van fast fashion en wordt er meer tweedehands gekocht. Ook is zero waste in het leven geroepen. Verder zijn er nog veranderingen die minder drastisch zijn, zoals minder lang douchen, minder kleding kopen en afval scheiden.

Ik streef zelf ook naar een milieuvriendelijke lifestyle, maar ik vind het wel moeilijk om bij alles in het leven daar rekening mee te houden. Ik ga bijvoorbeeld graag op vakantie met het vliegtuig, omdat ik veel van de wereld wil zien, maar dat is natuurlijk alles behalve milieuvriendelijk. Dat is dus een dingetje waar ik tegen aan loop. In hoeverre moeten we veranderen?

Het besef van het warme weer mag misschien hier en daar ontbreken, maar het milieu ansich is wel een hot topic geworden. Het is goed dat meer mensen zich verdiepen in het zorgen van de aarde. En uiteindelijk draait het niet alleen om de toekomst van de aarde, maar ook om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Zij moeten ook kunnen genieten van het leven en het zou egoïstisch van ons zijn om dat van hen af te nemen.