Ik wil meestal niet met de buren

Jorrit Saaltink 19 mrt 2019

Ze vinden dat iedereen met elkaar moet praten. Iedereen zit in zijn eigen bubbel.

Misschien ben ik wel het toonbeeld van het zitten in een bubbel. Zonet sprak een conducteur mij daar op aan. Hij vind dat het vroeger beter was, toen iedereen nog met elkaar sprak. Ook mijn vriendin lijkt op die lijn te zitten, ook zij wil graag met de buren en hun kinderen praten op straat ook al spreekt ze de taal niet. Ik heb daar dus meestal geen zin in.

Misschien ben ik het wel. Met mijn grote dromen over internationale samenwerking, expansie, export, expats en nog veel meer dingen die op die ex(uit) gebaseerd zijn. Ik heb tijdens de korte 4 jaar die ik werk, geleerd alleen aan te haken wanneer het jou betreft, wanneer het jou interesseert, wanneer het in jouw belang is.

Misschien ben ik het wel. Degene die uitsluit om anderen van buiten te verwelkomen, omdat de mensen die voor mijn neus staan niet mijn voorkeur hebben. Omdat ze makkelijk inwisselbaar zijn. In mijn kleine bubbel vind ik het zelfs alsnog te moeilijk om het iedereen naar de zin te maken, om dus met iedereen te spreken. Sinds ik min of meer 30 jaar oud ben, gaat het om energie, geld, tijd en andere dingen die iets ‘kosten’, ‘gewogen worden’.

Misschien ben ik het dan wel, diegene die is doorgeschoten in deze gedachten? In kosten-baten analyses in mijn vrije tijd, die me alleen maar dingen ‘kost’ en ik dus alleen maar dingen te ‘verliezen’ heb. Terwijl ik door mijn salaris kan bouwen, aan mijn relatie, aan mijn huis, aan mijn carière en uiteindelijk aan mijn pensioen.

Misschien ben ik het wel. Bouwen en onnodige kosten, in een bubbel, gericht naar buiten(ex=uit). Wat is dat nu eigenlijk voor rare cocktail? Het is in ieder geval niet de cocktail die de conducteur die mij net aansprak pruimt. Hij heeft liever dat we allemaal, net als vroeger, naar binnen kijken, naar elkaar, uit die bubbel, dan maar met onnodige kosten en zonder bouwen? Of maak ik het nu dramatischer dan het is?

Misschien ben ik het wel, maar ik wil niet elk moment op de dag met iedereen over koetjes en kalfjes lullen, ik wil dat doen wanneer ik dat wil. Misschien ben ligt het aan mij, of misschien ligt het aan het moment en de persoon . Misschien dat het met de volgende beter klikt.