Iedereen is Mark Rutte

Bastiaan Tissingh 12 feb 2019

Je wilt iets stoms gaan doen maar je bent er nog niet uit wat? Dan is het belangrijk te overwegen politiek correct te worden. De politiek, je weet wel die mensen die een belofte doen en om de lieve vrede vervolgens bakzeil halen.

Maar wie doet dat nou niet? Heel Nederland zit vol met mensen die zichzelf advocaat wanen. Waarom ben ik dan geen advocaat geworden? Misschien om de reden dat ik niet die opleiding wil doen om uiteindelijk Rijdende Rechter te worden. Dat is een teleurstelling, om wegens panne niet op tv te verschijnen.

Nee, ik ben arbeider, en geen gewone. Wij lusten de Rijdende Rechter rauw. We geven de Rijdende Rechter omscholing tot Treinende Rechter. We willen de zekerheid dat uw uitspraken sporen, dus neem maar gewoon klasse twee met vertraging. En daar hebben we er dus tienduizenden van, en die noemt men ook wel forens. Allemaal juridisch talent wat in Nederland gewoon door de wc weggespoeld wordt.

Het is dus een gevecht om een interessante baan te hebben. Luctor et emergo, wat betekent dat? Vandaag attendeerde iemand mij op het beroep van columnist voor één dag. Vol onzekerheid ben ik toen maar begonnen met werken. Zal ik de taal beheersen? Zou ik geen groepen in de samenleving op hun ziel trappen? Weet ik het verschil tussen koning en premier? Want dat had ik ook al wel geleerd, zeg niet dat mensen iets stoms doen.

Maak geen ruzie met de buren, want dan komt de Rijdende Rechter je uit je huis zetten, en kun je columns gaan schrijven over dakloosheid. En dan ben je dus echt dakloos, en ben je dus niet een slimme advocaat die een cabriolet koopt. Want een advocaat is een slim mens die nog net niet hetzelfde als zijn cliënt hoeft te ondergaan, omdat hij slim is.

Waar behoefte aan is in Nederland zijn niet-slimme mensen, zoals de Eerlijke Arbeider. Want je bent dan wel geen Rijdende Rechter, maar wel lezer van kranten. En mogelijk worden die dan kwaad op columnisten. Omdat die columnist een column heeft geschreven, en omdat zij dat dan ook moeten doen. Voorlopig blijf ik gewoon Bastiaan Tissingh. Ook dat mag niet, want dan komt Willem-Alexander in zijn Audi A8 eraan gescheurd. ‘Doe dat niet, want ik hoef de verkiezingen niet te winnen, en ik ben ook geen suffe vrijgezel zoals Mark of Koning voor één dag.’