Het vergeten volk 3

Henny A.J. Kreeft 14 feb 2019

Na de eerste twee columns over Palestina en de Palestijnen, vandaag nummer 3 en hiervoor is zo maar een ‘gewone’ dag genomen uit het leven van de Palestijnen, een doorsnee van het leven in Palestina. Dagen als er zovele zijn.

Zo maar een dag.
Op dinsdag 12 februari jl. is een groep illegale fanatieke kolonisten het huis van de Palestijn Emad Eqneibi in de oude stad van Hebron binnengevallen. Ze bevolen hem om zijn eigendom te verlaten, zodat ze illegaal de woning konden innemen en als hij niet zou vertrekken, zouden ze hem en zijn familie gewoon vermoorden.

Naast het feit dat illegale kolonisten op Palestijns grondgebied rondstruinen, Palestijnen bedreigen en proberen persoonlijke eigendommen – als een huis of voertuigen of grondgebied – te confisqueren, gebeurt het bijna dagelijks dat de soldaten van de bezettende macht van Palestina, Palestijns grondgebied binnenvallen om een Palestijns huis te vernietigen. Zo ook woensdag 13 februari jl. toen de soldaten de woning van Mohammad Mousa Zreina in Beit Jala binnenvielen en met de grond gelijk maakten, omdat het gebied te dicht zou grenzen aan de illegale annexatie muur.

Daarnaast heeft het bezettingsleger 50 Palestijnse bedoeïenen families in het noordelijke gebied van de West Bank de gehele woensdag uit hun woningen gehaald omdat de militaire leiding besloten had dat de soldaten daar, juist daar, militaire oefeningen met scherp en explosieven zouden houden. Hierdoor moesten zo’n 300 Palestijnen, inclusief kinderen en ouderen, de gehele dag hun woningen verlaten en in de kou blijven wachten tot de oefeningen voorbij waren.

Dinsdagavond hebben soldaten van hetzelfde bezettingsleger drie Palestijnse huizen gesloopt in Silwan, ten zuiden van de Al-Aqsa moskee in het bezette Jeruzalem. De huizen die gesloopt werden, waarvan nog één in aanbouw en een opslagruimte, waren eigendom van Jamal Yahia Edkeidik en zijn zoon Ma’moun; zogenaamd omdat ze zonder vergunning waren gebouwd.

Tenslotte, zomaar een dag, hebben de bezettingstroepen IOF de watertoevoerleidingen naar 17 Masfir Yatta-gemeenschappen, ten zuiden van Hebron, op woensdag afgesloten. Dit afsluiten gebeurt regelmatig in een poging om de gemeenschappen te dwingen hun huizen te verlaten ten gunste van de uitbreiding van een nederzetting, aldus meegedeeld door het hoofd van de dorpsraad, Mohamad Rabe.

En dit ging alleen nog maar over het verdrijven uit de huizen of het vernietigen ervan. In een volgende column weer over andere zaken.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het vergeten volk 3
Sluiten