Lief of Liefde

Micha 14 feb 2019

Elke Valentijnsdag kijken ik en mijn vrouw met teleurstelling om ons heen, naar hoe de wereld met deze dag omgaat. Mannen kopen het “sociaal verplichte” bosje bloemen. En vrouwen doen alsof ze verrast zijn. Vandaar dat veel mensen ook zeggen: doe niet aan deze commercieel onzin.

Ik vraag ook vaak aan mensen: wanneer ben je over gegaan van verliefd zijn op je partner naar hem/haar liefhebben? Toen je elkaar net leerde kennen, kocht je zomaar bloemen voor haar. En als je wist dat je vriendje onderweg was, deed je extra je best om je van je beste kant te laten zien en dat hij niks te klagen had.

De hedendaagse relaties hoor ik zo vaak “hé schat, kun je drinken voor me pakken” zeggen, met als antwoord “wat is er mis met je benen, pak het zelf”. Waar is de liefde naartoe? Waarom moet het Valentijnsdag zijn om bloemen te kopen voor je vrouw? Waarom moet het Valentijnsdag zijn om je best te doen voor je man?

Wij proberen elke dag al 6 jaar lang ons best te doen en te laten zien hoeveel wij elkaar waarderen en ik koop regelmatig bloemen. En zij doet elke dag haar best om mij leuk te verrassen.

En dan is er Valentijnsdag, de feestdag van de liefde om je partner te verrassen en te laten zien hoeveel je van haar houdt, en dat speciale ding te doen/geven wat je weet dat hij/zij graag wil. Om te kijken in de ogen van je geliefde en die glans te herontdekken van de eerste dag, dat jullie wisten dat je verliefd was op je partner.

En die dag hoeft niet Valentijnsdag te zijn, maar de dag is er, het is niet stoer, koel, of geëmancipeerd om er niet aan mee te doen. Het is gewoon een excuus om je vrouw/man in je armen te nemen in de ogen te kijken en te zeggen: "Ja ik hou echt heel veel van jou en elke dag is beter omdat jij er bent."