Spontane acties zijn veel leuker

Inge van Berlo 21 jan 2019

Wat is jouw goede voornemen voor 2019? Heb jij zin om ‘lekker spontaan’ te doen? Na 1 jaar in het buitenland geleefd te hebben, merk ik dat spontaan afspreken in Nederland lastig gaat. Iedereen heeft een agenda en plant de weken en weekenden vol. ,,Wanneer kun jij afspreken”, vraag ik in december 2018 aan een vriendin. ,,Even kijken in mijn agenda. Februari 2019, goed? Dan is het wat rustiger en heb ik écht tijd.”

In augustus 2018 kwam ik terug naar Nederland. Dat was ontzettend wennen na 10 maanden Azië en 1,5 maand Spanje. ,,Wat fijn dat je terug bent”, riep iedereen. De eerste twee weken maakten mijn vrienden en familie spontaan tijd, want ik was er weer. Vervolgens ging iedereen aan het werk, want het leven draait gewoon door. Daar zat ik dan in mijn eentje op mijn laptopje in een verlaten café. Door het raam zag ik de mensen voorbij schieten op hun fiets.

Ik voelde me een vreemde in mijn eigen land. Ik zat nog in de zen-modus en alles ging zo snel. Na een lange tijd voor mij uit staren, viel het kwartje: ,,Wacht eens even. Ik doe niet met die drukte mee. Ik wil niet een paar maanden van tevoren al weten wat ik aankomende tijd ga doen.” Ik besloot het anders aan te pakken.

Mijn spontane avontuur ging van start: ,,Ik ben in de stad, kom je ook?” En: ,,Ik was toevallig in de buurt, dus ik klop even aan.” Mensen waren enthousiast, maar ook in een shock. Ik kwam namelijk op bezoek, terwijl het niet gepland was. De mensen die graag een maand later wilden afspreken, vertelde ik: ,,Ik weet niet wat ik over een maand doe. We kijken dan wel.” Daarnaast hield ik mijn weekenden leeg voor ‘Inge quality time’ en spontane acties.

Drie maanden later en veel spontane ontmoetingen verder, voelde ik me steeds meer thuis in Nederland. Soms was ik een dag alleen, maar daar genoot ik van. Soms viel er een afspraak uit van een strakke weekendplanning van een vriendin. Dan had ik geluk, want dan kon ik gezellig met haar afspreken. Maar het allerfijnste was, dat mijn beste vrienden dezelfde mening deelden: ,,Ik wil leven en niet geleefd worden door mijn agenda. ‘Lekker spontaan’ is heerlijk!”