Nashville Sound
1974. Op sommige countryplaten van mijn ouders zat een label, “Nashville Sound”. Ik weet nog hoe ik mijn vader vroeg wat voor geluid dat was. Daarop trok hij een van die schijven uit de kast en legde hem onder de naald. ‘Dit is nou ‘Nashville Sound’, zei hij op de tonen van die typische jankende gitaar. Vier jaar later attendeerde een neef mij op AC/DC: ook jankende gitaren. Dat werd dus mijn ‘Nashville Sound’. Maar niet volgens mijn vader; die vond het eerder kattengejank.
1974. Stephen King schrijft zijn debuutroman. Een andere neef attendeerde mij begin jaren negentig al op zijn werk, maar pas in 2016 las ik voor het eerst Carrie. Dat verhaal over dat meisje met die streng religieuze moeder, die haar dochter van duivelse krachten beschuldigt, omdat ze menstrueert.
2019. Het jaar is amper een week oud en begint nu al op het leven van Carrie te lijken: gedoemd te mislukken. Want uit Nashville klinken nu geluiden die te omschrijven zijn als een anti-homo-manifest. Je zou verwachten dat ons land zich verre houdt van dergelijke standpunten, maar zowaar hebben politici van de SGP de verklaring mede ondertekend. Inderdaad… ‘Nashville Sound’… het is om te huilen, we zijn in onze country diep gezakt. De resulterende elektroschoktherapie voor sociale netwerken doet me naar een album van een hardrockband van Down Under grijpen.
Het zou allemaal niet zo erg zijn als met de SGP toch niet te onderhandelen valt. Maar streep die ongelijkheidsbeginselen ten aanzien van man/vrouw en LHBT’ers uit hun programma weg en de SGP is ineens de ideale coalitiepartner. Constructief in de besluitvorming, bewust dat er een land geregeerd moet worden, niet om de kern heen draaien (laat dat maar aan vinylplaten over). Misschien wordt onze politiek er wel wat eerlijker op, wie zal het zeggen…
Maar helaas, de SGP discrimineert liever bepaalde bevolkingsgroepen, die dan noodgedwongen weer in de kast moeten. En in de kast kruipen, dat is liegen tegen jezelf. Was liegen niet toevallig een Bijbelse zonde? Verder lees ik in het manifest dat ‘wij ontkennen dat God het huwelijk heeft bedoeld als een homoseksuele, polygame of polyamoreuze relatie’. Wat dat laatste betreft: ik heb vroeger geleerd dat je eerst van jezelf moet houden, voordat je van een ander kunt houden. Mag iemand die getrouwd is, homo, bi of hetero, dan niet meer van zichzelf houden? Beste SGP-leider, u bent toch zelf ook getrouwd?
Tja Kees, daar Staaije dan…