De vrouwelijke machtspositie momenteel

Niels Koning 17 jan 2019

Wij, mannen, beseffen dat we niet meer de machtspositie hebben tot vrouwen als een aantal jaar geleden door alleen als man geprofileerd te staan op ons paspoort of identiteitskaart.

Vrouwen hebben opeens wat te zeggen. Of dat altijd zinnig is , dat kunnen we buiten beschouwing laten. Een Sylvana Simons vindt alles wat los en vast zit racistisch, krijgt de nodige (vaak ook terechte) kritiek om haar oren; maar hey, een vrouw heeft wel een maatschappelijk probleem (wat eigenlijk vooral haarzelf dwars zat maar dat terzijde) weten los te wrikken in onze cultuur. Is dat niet datgene waarom het zo is geëscaleerd?

Vrouwen van niet-westerse afkomst voelden zich toch al langer gediscrimineerd. Dat zijn de cijfers eenmaal. Maar als Sylvana in plaats van het sinterklaasfeest onze paasviering had gekozen, dan was het effect net zó heftig geweest. Dan hadden we discussies gehad dat de eieren niet meer gekleurd mochten, worden omdat onze maatschappij nou eenmaal gekleurd is. Want als je voor ‘ei’ werd uitgemaakt was je vaak niet zo heel erg slim, toch? Dan is de Zuid-Afrikaanse vlag op een gekookt eitje kleuren niets meer of minder dan de Zuid-Afrikanen goedkoop wegzetten geweest.

Dat maakt mannen boos. Dat vrouwen zich op deze manier boven de maatschappij staande proberen te houden. De zwakkeren van de samenleving er voor gebruiken zodat het voor opschudding zorgt. Net zoals wij het niet kunnen hebben dat de letters “I (L) Amsterdam” zijn weggehaald, doordat Femke Halsema dat niet meer wilde hebben op het Museumplein.

Voordat dit in het nieuws kwam, durf ik te wedden dat wij, mannen, niet eens van het bestaan wisten van deze letters. MAAR… Een VROUW in onze hoofdstad. Een vrouw in onze hoofdstad die deze macht kan uitoefenen over een paar letters. ,,Heeft ze niks beters te doen?”, roepen we dan. Nee, waar wij bang voor zijn is juist dat ze deze simpele dingen voor elkaar krijgt in onze f*cking hoofdstad. De meest simpele dingen dat een mannelijke burgemeester in jaren niet voor elkaar kreeg. Dat vrouwen opeens iets kunnen bereiken. Of nou ja, dat vrouwen meer aandacht dan wij krijgen wanneer ze iets onbenulligs uitoefenen.

Dat JINEK meer kijkcijfers haalt dan ome Tan. Dat Peter R. de vries misselijkmakend is en de misdaadjournaliste van SBS een godin. Dat die tukker van POWned onze eer moet redden gezien heel POWned opeens uit vrouwelijke verslaggevers bestaat.

Dat…. Of zijn vrouwen eigenlijk ook best goed in dingen waar wij ze al die tijd in onderschat hebben?