Kapitaal van de maatschappij
In een eerder artikel voor een andere site heb ik aangegeven dat de mantelzorgers het kapitaal van de maatschappij zijn; dit n.a.v. vragen gesteld in de gemeenteraad van Nunspeet door de CU.
Overal wordt gesproken over de mantelzorg, maar worden de mantelzorgers wel gerespecteerd, sterker nog is er wel een vergoeding voor de mantelzorger als hij / zij elke dag bezig is om voor een familielid te zorgen?
Het schijnt zo te zijn dat elke gemeente jaarlijks geld in de kas heeft voor de waardering van mantelzorgers; dit is verplicht en geregeld via de WMO. In de gemeente hierboven schijnt het waardebonnen te zijn, uit te delen op de Dag van de Mantelzorg, 10 november. Echter men moet wel ingeschreven staan bij het Steunpunt Mantelzorg. Helaas kon ik op de site van het Steunpunt Mantelzorg van eerder genoemde gemeente niet ontdekken hoe men zich moest aanmelden als mantelzorger.
Voor de gemeente Harderwijk is dat ook geregeld, nl. door ZorgDat, waar men zich dan kan melden of beter, laten melden door degene waarvoor gezorgd wordt. Op de landelijke site regelhulp.nl is nog het een en het ander na te lezen.
Een mantelzorger kan een cadeaubon krijgen van zeg € 10,-, maar onderzoekers naar de mantelzorg krijgen miljoenen aan subsidies. Een artikel op de site van het UMCG spreekt over 4 miljoen EU subsidie voor onderzoek naar duurzame mantelzorg. Het artikel zegt: “ … Mantelzorgers verlenen onbetaalde zorg aan een familielid of vriend met een chronische ziekte, handicap of andere langdurige zorgbehoefte. Vooral door de toegenomen levensduur en medische vooruitgang stijgen de behoeften van oudere of zieke mensen aan langdurige zorg snel, terwijl de beschikbaarheid van mantelzorgers in Europa afneemt … “
Ja en inderdaad draait het om de onbetaalde zorg en volgens het artikel van oktober 2018 wordt gedacht aan “ … het gebruik van sociale robots die de ervaren stress van mantelzorgers zou kunnen verminderen, maar ook het gebruik van sensoren in huis die helpen bij het toezicht houden op verwarde of kwetsbare zorgontvangers … “
Tevens wordt er aan het eind van het artikel gemeld dat het onderzoek bedoeld is om beginnende onderzoekers een kans te geven om hun onderzoeksvaardigheden te verbeteren. Misschien is het verstandig dat deze onderzoekers eens in de praktijk gaan kijken, luisteren en meelopen en dan speciaal bij zorgvragers uit de allochtone gemeenschap; mijn advies is om maar niet aan te komen met een sociale robot.