Kaasfondue

Derek Hogeweg 16 dec 2018

Het straatbeeld is de afgelopen dertig jaar behoorlijk veranderd. Kijk maar naar de auto’s; een Fiat Tipo zie je bijna nergens meer en een spoiler op je kofferbak is anno 2018 ook niet echt hip.

Iets dat niet is veranderd in de afgelopen drie decennia is de kerstmuziek die je op de radio hoort.

Opdracht: noem een kerstnummer dat in de afgelopen vijftien jaar is uitgekomen en dat zich enigszins kan meten met Last Christmas van Wham! of een andere grote klassieker. Inderdaad, een onmogelijke opgave. Er is namelijk nauwelijks nieuwe aanwas, en de aanwas die er wél is blijft niet hangen.

Tijdens de kaasfondue in 1990 hoorde je al Do They Know It’s Christmas Time van Band Aid en de eerste Jaws-film moest nog komen toen Slade een hit had met Merry Xmas Everybody (1973). Kerstmuziek van de buitencategorie.

Het zijn de liedjes die het altijd goed doen en het gevoel weten te raken. Driving Home For Christmas, 2000 Miles en Happy Xmas (War Is Over) van John & Yoko…

Dan heb je het ook wel gehad.

Achter deze selecte groep die al dertig jaar aan het roer staat wacht de rest op een kans om de koppositie over te nemen. Maar ik zeg je alvast: dat gaat nooit gebeuren. John Legend, Amy Winehouse, Kane, Elton John, Rick Astley… Ze hebben allemaal een kerstplaat gemaakt. Hartstikke leuk, maar ze leggen het af tegen het vertrouwde geluid dat er al dertig jaar is.

Denk daar maar eens over na als je Feliz Navidad hoort tijdens de kaasfondue in 2048.