Happy new tear

Er werd mij gevraagd of ik de dag na kerst een half uur eerder op werk kon komen voor een gesprek met mijn baas. Het gesprek ging als volgt: “We stoppen ermee.” “Waarmee?” “Deze samenwerking” “O…”

Ik was in de war en vroeg of er normaal gesproken niet eerst een functioneringsgesprek wordt gehouden voordat iemand wordt ontslagen. Dit was de eerste keer dat ik werd ontslagen en ik begreep er niks van. Er werd geen functioneringsgesprek gehouden en ik werd eruit geknikkerd, dit was het dan…

“Merry christmas and fuck you too.”

Ik loop naar beneden met tranen in mijn gezicht, van verdriet en van frustratie. Mijn collega vraagt of ik oké ben. Ik leg uit dat ik nog nooit zo in de war ben geweest op de manier waarop ik net ben ontslagen. Mijn collega kijkt me vol ongeloof aan en omhelst me. Ze vraagt of ik even mee ga roken. Ik zeg: ,,ik ben gestopt met roken maar ik kan er wel 1 gebruiken.”

Ik was gestopt met roken omdat ik er niet meer van genoot zoals ik dat in de zomer altijd deed: op het terras met een koude alcoholische versnapering. Het leven was goed, de zon scheen en dat moest gevierd worden met een sigaretje. Nu was het koud en guur en daar stond ik dan, buiten in de kou in de hoop dat mijn zorgen net zoals mijn sigaret zouden opgaan in rook.

Diezelfde avond heb ik na mijn werk met mijn (ex)collega’s aardig wat alcohol genuttigd en zo veel gerookt dat ik dat voor het komende jaar ook niet meer hoef te doen. Ik geloof niet in goede voornemens, ik geloof wel in balans.

Ik las elke dag trouw mijn horoscoop maar daar geloof ik ook niet meer in. Ik had niet verwacht dat die carrièresprong die mij was voorgeschreven een sprong in het diepe zou zijn.

Mijn goede voornemen om niet meer te roken is wederom niet gelukt, net zoals sommige andere dingen soms even niet willen lukken.

Vandaag las ik ergens: ,,Een nieuw jaar hoeft niet te betekenen dat er een nieuwe versie van jou moet zijn, je bent geen iPhone. Je hoeft niet elk jaar vervangen te worden. Voel je niet schuldig doordat je jezelf niet in een tijdelijke betere vorm sport/dieet. Leer je oude ik kennen, gooi jezelf niet weg als nog een stukje overbodig plastic.”