Schoonouders ontmoeten? Ik zet mijn joker in.

Wieke Romijnders 5 nov 2018

Schoonouders ontmoeten. Nee dankje. Mag ik een joker inzetten? Op een of andere manier loopt dat bij mij nooit lekker. Niet dat schoonouders nou zo stom zijn (Paul en Helma, you are the best), maar die akward ontmoetingen.. Kunnen we die niet gewoon overslaan? Zo was het bijvoorbeeld best een beetje jammer dat ik de moeder van mijn vriend voor het eerst tegenkwam in de Albert Heijn, terwijl mijn vriend en ik net voor de tweede keer samen hadden geslapen en naarstig op zoek waren naar een ontbijtje. Je zal begrijpen dat ik graag met mijn brakke hoofd door de grond wilde zakken. Toen mijn schoonmams ook nog zei ‘tot binnenkort… of niet’ wilde ik al helemaal niet meer bestaan. Maar ik mag niet zeuren, want ik heb zwaardere tijden gekend.

Een paar jaar geleden, toen ik zo’n jongen net 3 weken kende, was hij jarig. Hij ging het niet vieren met familie of vrienden, dus zou ik naar hem toegaan. Het bleek maar hoe dedicated ik was, toen ik tijdens een fikse regenbui stevig door bleef fietsen. Het was immers zijn verjaardag en ik kon vast wel een droge broek van hem lenen. Toen ik bij zijn flat parkeerde, zag ik een hele groep mensen met feesthoedjes en een gigantisch cadeau naar binnen gaan. Blijkbaar hadden vrienden of familie een verrassingsaanval gepland. Lekker dan. Na 5 lange minuten in dubio geweest te zijn, belde ik toch aan. Ik ging niet weer een half uur in die pokke-regen naar huis fietsen, doei. Had ik dat maar wel gedaan want bij binnenkomst zat de voltallige familie op me te wachten inclusief aanhang en hond (?!). Zat ik daar, verregend en bibberend aan een stuk taart terwijl iedereen me hoopvol aankeek. Achteraf bleek trouwens dat de familie wist ik zou komen, maar dat ze het toch geinig vonden om ons zo te ‘verrassen’. Ik zou zelf eerder het woord ‘traumatiseren’ in de mond nemen, maar goed wie ben ik. Om een sfeerimpressie te scheppen: Het Albert Heijn debacle was er niks bij.

Als het goed is (en dat is het hopelijk) kan ik het schoonouders-ontmoet-tijdperk achter me laten. Dat is fijn, want hoewel ik stiekem kan genieten van gênante situaties, heb ik op dat vlak mijn portie wel gehad. Voor iedereen die er nog middenin zit: Wees op je hoede. Zorg dat je haar goed zit. Ze kunnen overal opduiken, die schoonouders.