PP, AP en HPP’ers… dom, dommer, domst?

Sylvia Peters 19 nov 2018

Als je geweld pleegt, ben je dom. Dat durf ik zomaar te stellen. Volgens mij zijn een laag IQ en geweld vaak nauw met elkaar verbonden. En dat betekent niet dat als je geen advocaat of dokter bent dat je dan ook automatisch ook een dombo bent. Je kunt ook slim zijn op andere vlakken.
Maar neem nou bijvoorbeeld eens zo’n Sinterklaasintocht. Zomaar even een voorbeeld omdat we op dit moment worden overspoeld met filmpjes van de confrontaties tussen de Pro-Pieten en de Anti-Pieten.
De Anti-Pieten vind ik dom want ze blazen te hoog van de toren en ze willen ze gelijk het onderste uit de kan. Toch neemt hun intelligentie toe. Waar zij in eerdere jaren de agressors waren, hebben ze het licht gezien. Ze weten inmiddels hoe ze hun tegenstanders moeten prikkelen en maken daar slim gebruik van terwijl ze zelf de onschuld spelen. Toch zijn ze nog dom genoeg om niet te beseffen dat ze geen verwende kinderen zijn die overal hun zin in kunnen krijgen en dat ze zo racisme juist in de hand werken.
Dan de Pro-Pieten. Tot nu toe leken die nog niet zo dom. Oké, soms deden of zeiden ze ook domme dingen, maar ze waren nog niet zo agressief. Maar er is een nieuwe generatie Pro-Pieten opgestaan, namelijk de ‘Hooligan Pro-Pieten’. Dommer vind je ze bijna niet. Deze types geven de Anti-Pieten namelijk precies wat ze willen. Ineens zijn het niet meer de Anti-Piet figuren die met geweld en agressie hun doel willen bereiken, maar staan de zogenaamde stoere ‘HPP’ers’ die een confrontatie niet uit de weg gaan in de spotlights. En als ze eenmaal op stoom zijn, vallen ze zelfs meneer agent aan. Dan ben je pas echt dom. Misschien krijg je hiervoor geen stadionverbod, maar wel een stempel. De ‘trots’ van de club, daar zijn ze dan ‘onze trouwe fans’, ze pikken het niet langer.
Het ergste is eigenlijk nog wel dat zowel de Pro-Pieten, de HPP’ers als de Anti-Pieten zorgen voor een nieuwe en een nog dommere generatie. Al die kinderen die op zo’n dag zien dat volwassenen zomaar ongegeneerd naar elkaar mogen schreeuwen, elkaar voor rotte vis uitmaken of wat tikken uitdelen, die zouden zomaar eens kunnen denken dat dit normaal in Nederland is. Dan heb je wel hele slimme ouders nodig die deze kinderen op een verstandige manier kunnen uitleggen dat je zo niet met elkaar om moet gaan en dat Nederland nog niet zo lang geleden een stuk ‘normaler’ was.