Lezerscolumn

pen icon

lotte huisman

Het slagveld van meningen, de pietendiscussie.

18 NOV 2018

Het is weer zover sinterklaas staat voor de deur, maar dan ook echt alleen sinterklaas. Het is toch ook niet te geloven ze willen wel met zijn allen Halloween vieren met bloederige bedoelingen, maar een paar zwarte pieten dat mag niet! Ze hebben nu al alles geprobeert, gekleurde pieten wat overigens echt ongeloofwaardig is voor ieder kind. En Pieten met zwarte vlekken op hun gezicht wat meer op modder leek dan op roet. Niets kan de orginele zwarte pieten vervangen!
Het begon als een kleine discussie maar nu heeft héél Nederland er mee te maken, geen mens die er geen mening over heeft. Tegenwoordig op de sinterklaas intocht moeten er veiligheidsmaatregelen worden genomen, ja klopt! Dat was eerst ook al maar toen was het voor o.a. om het verkeer om te leiden, nu is het een “gewone” zaak om de politie er alvast neer te zetten voordat er een groep mensen komt die even de intocht willen verknallen, om het zo maar te benoemen. Omdat het “racistisch” is. Ik weet niet hoe jij er over denkt maar pieten die elk jaar allemaal kinderen gelukkig maken is toch geen belediging? En de kleur? Wat doet het ertoe we zijn mensen we zouden ons zorgen moeten maken om andere dingen. En ze hoeven zeker niet zo’n leuk kinderfeest te verpesten. Ze hebben zelfs een apart vak voor de mensen die zin hebben om te gaan demonstreren, terwijl er ook nog zoveel meer kindjes naar de intocht konden kijken. Maar nee helaas, die plek wordt al ingenomen door de demonstranten. Het is toch jammer dat we ons eigen feest bijna niet meer durven te vieren door al die mensen die de pieten willen afschaffen? Het is ook elk jaar weer hetzelfde. Wat als we een zwarte sint en witte pieten zouden maken zouden wij de pieten weer zwart moeten maken omdat het racistisch voor ons is? En snappen we nou ook niet dat die pieten niet herkend mogen worden? Ik bedoel, hoe zou het voor een kind zijn die op het feest een bekende ziet lopen die verkleed is als piet, maar zonder dat diegene geschminkt is? Dan kunnen de ouders hét gelijk vertellen. We moeten ze wel schminken zo worden ze niet herkend en ontstaat er ook geen verwarring voor de kinderen. En voor de mensen die geloven dat de pieten een racistische bedoeling hebben, totaal niet. Het verhaal luidt dat de pieten zwart worden door het roet uit de schoorstenen waar ze in en uit klimmen. Dus eigenlijk weten we niet eens of ze zwart of wit zijn snap je?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Victor Slijpsteen

Likeability of6

Tegen de elite

GISTEREN

Nederland ontwaakt
met tranen in de ogen.
Zijn we dan nu écht
voor terreurdaden gebogen?

Zijn we echt zó bang,
voor “wat immigranten brengen”,
dat we onze politiek
met populisme gaan vermengen?

Want laten we heel eerlijk zijn,
waar FvD voor staat:
‘Meer veiligheid in Nederland.’
dat hoort men graag op straat.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_bb5bf7f9d0edcbaf7e9dd732bca9c0228c21fbe9_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

7 JAN 2019

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_c598ecdeb9827d6db6d70e2714429a4641670f50_avataruser_174b47034a66c239bf8a1894f86a67435bf59c8a_avataruser_cba4018e54d892ce78bee4a225ebb8fd90a711c5_avatar

+100


pen icon

eduard sarens

Likeability of2

de alternatieve tuin

GISTEREN

Ik zit hier op een stoel met meerdere zit hoogtes.
Te kijken naar een tuin met meer hoogtes dan vlakke gedeeltes.
Ik zit met mijn gieter met meer uitgangen voor water.
Dan ingangen voor het water toevoer voor de tuin.
Om mijn alternatieve dooie tuin te redden van het leven.
Van het leven dat geschonken wordt door helemaal niets.
Er komt meer verschillende soorten water uit een uitgang.
Dan er toevoeren zijn voor verschillende soorten water.
Die gieter is een grote alternatieve mysterie voor mijn tuin.
Het is een mysterieuze tuin voor mij waar ik niet naar kijk.
Omdat ik te alternatief kijk om het zien te noemen.
Ik probeer mijn tuin te redden ook al wil ik dat niet.
Omdat ik mijn tuin te alternatief vind voor de redding.
Ik ben alternatief figuur die ergens op zit in de tuin.
Om vervolgens alternatief omhoog te klimmen.
De duikersplank op hoog in de lucht.
Ik sta op een duikersplank met meer hoogtes dan vlaktes.
Om daar zo lang te staan dat de tijd sneller gaat.
Dan de tuin niet eens is veranderd in de tussentijd.
Ik wil er afspringen naar de tuin toe die ik de zee noem.
Ik ben een zwart figuur voor de aanblik van ik op de zee plank.
Die in de houding van springen staat van een onherkenbare hoogte.
Te springen naar de alternatieve zee met meer hoogtes dan lengtes.
Om alternatieve gedachtes te combineren met de zee.
Eduard.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

dislike
user_bb5bf7f9d0edcbaf7e9dd732bca9c0228c21fbe9_avataruser_7b837a8057a29a0420ce820a01dcc7b6384afde6_avatar

pen icon

Wouter ter Horst

Likeability of6

Zomertijd!

GISTEREN

We gaan de klok weer verzetten. Dat uurtje vooruit (of was het achteruit?) is voor velen een wake-up call. Waar dikke truien en lange broeken het lichaam nu nog bedekken, kunnen binnenkort de bikini en zwembroek uit de kast. HELP! Het is bijna zomer. Waarom heb ik tijdens die lange winter te veel gegeten en te weinig gedaan? Snel weer naar de sportschool en aan een (crash)dieet beginnen.

Ho! Stop!

Wacht even!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_709c0a85d8144829b82e7f0231824c87efba60d0_avataruser_979b7ebde671da7d77ed96844e6bfd1dd478304c_avatar

pen icon

Jochem Smeding

Likeability of5

Onze toekomst

GISTEREN

Massaal gestemd, vlak nadat ons land in rep en roer was. We lieten de wereld onze vrijheid weer zien. ‘Voor verandering’ werd er veel geroepen, al sinds de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar. Forum voor Democratie is in opmars, en vele wijzen op een ‘Pim Fortuin-effect’. Hierdoor ben ik een ander toekomstbeeld gaan krijgen. Een ander toekomstbeeld dan dat ik had gehoopt, om eerlijk te zijn. Een korter toekomstbeeld, een angstig toekomstbeeld.
Het was Thierry Baudet die de verschrikkelijke gebeurtenis in Utrecht gebruikt had, om zo een smakeloze bewering te doen over immigratie. Iets wat er op dat moment niks mee te maken had. Ik verwacht echter niet, gezien de zetten die FvD al gezet heeft, dat ze de dienst gaan uitmaken in de Eerste Kamer. Maar, over een aantal jaar, ben ik bang dat dat wel gebeurt in de Tweede Kamer. Maar, waarom zou ik bang zijn? De partij heeft toch een duidelijke vuist tegen dit beleid? Waarom zou ik het niet eens zijn met zo’n succesvolle partij?
Veel mensen weten niet dat ze hebben gestemd op een partij, geleid door een man, die beweert dat vrouwen dienen te worden “overmeesterd”. Een man die geen fatsoen toont op het moment dat de slachtoffers van de schietpartij in Utrecht worden herdacht. Een man wiens macht groeit. Een man die niet inziet dat het Verenigd Koninkrijk een derdewereldland aan worden is door het verlaten van de EU. Een man die, ondanks zijn wetenschappelijk gerichte partij, ontkent dat een wereldwijd bewezen aspect onwaar is. Klimaatontkenning wordt nu ondersteund door een nipte meerderheid van de Nederlanders. Het zijn juist de Nederlanders die wat moeten doen. Het zijn de meesters van het water die alsnog ten val zullen gaan.
Ik geloof natuurlijk niet dat elke FvD-stemmer klimaatverandering ontkent, of dit allemaal ondersteund. Ik wil u, de lezer, enkel inlichten van het gevaar wat ons op de loer ligt. FvD doet het goed in de provincie, zonder enig duidelijk plan te hebben. Zijn ze uit op macht? Is keizer Thierry Baudet I in opmars? Niemand weet het. Het populisme, FvD en PVV, wint van Nederlands voormalige grootste partij, de VVD. Nederland, red jezelf!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_bb5bf7f9d0edcbaf7e9dd732bca9c0228c21fbe9_avatar

pen icon

Mink Out

Gelukkig volk. Minks wekelijkse column 20-3-2019

GISTEREN

Een gelukkig volk. Minks wekelijkse column 20-3-2019

Onderstaande mening in Minks wekelijkse column was onzeker vanwege het welles nietes gehalte maar enkel over makkelijke dingen schrijven vind ik laf, dus hier is tie dan toch maar!!!
Ik hoef, in ieder geval, niet bang te zijn dat ik in een ambassade vermoord wordt, t’ gevang in ga, moet vluchten of mijn baan kwijt raak als ik schrijf of zeg wat ik vind.
Lekker beschaaft landje dat Nederland, ik woon er graag!

Shitverhaal in Utrecht, mensen die een trammetje van A naar Beter nemen, als ratten in de val, neergemaaid, gewoon weg….treurig!!!
Veel verlies, weinig winst, de ‘anti buitenlanderlobby’ verkneuterd zich top, velen hebben een onwrikbare mening en splitsen het land op. Boute woorden smeden verbeten groepen in multimedialand.
De regering slap???? Ja, wat wil je dan: het blijft een democratie.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Fadoua Bouali

Likeability of6

Kom snel!De tijd is bijna om..

20 MRT 2019

Ik zit in de bus onderweg naar huis na een lange werkdag.
In de bus voel ik de vermoeidheid toeslaan.
De bus rijdt om een rotonde die bezaaid ligt met gele kroontjes.
De narcissen staan in volle bloei.
Ze zijn me nu pas opgevallen.
De narcissen moeten al veel eerder al zijn uitgekomen.
Deze route rijd ik zeker gemiddeld 5 keer per week.
Ik heb niet opgelet en ik baal dat ik de kroning van de rotonde heb gemist.

Ik neem mezelf vaak kwalijk dat ik soms verdoofd leef,niet genoeg besef en voel dat ik dankbaar mag zijn voor het leven dat me gegeven is.
Ik neem me dan voor 'wakkerder' te leven en dat lukt me een tijdje tot ik weer in de sleur van alledag verval.
De slachtoffers van Utrecht hebben me weer doen beseffen wakkerder te leven.
Hoe zouden ze hun laatste uren hebben beleefd?
De 3 stapten afgelopen maandag nietsvermoedend uit bed en gingen hun laatste uren in.
Niet wetende dat ze hun laatste nacht hebben geslapen.
De laatste keer thee of koffie gedronken.
De laatste keer hun tanden gepoetst.
De laatste keer op hun mobiel gekekeken.
Hun allerlaatste appje gestuurd.
Terwijl ik in gedachte bij de slachtoffers was,kwam een telefoontje binnen van mijn zus.
Ze vroeg of ik al onderweg was naar huis.Het eten was klaar.
Op de achtergrond hoorde ik mijn neefje .
Sinds een paar weken heeft hij me de koosnaam Fadouaatje gegeven.
Hij riep op de achtergrond:
Fadouaatje.kom snel!
De tijd is bijna om..
Ik voel een brok in mijn keel en denk aan het meisje van 19 jaar,de vader van 49 jaar en de jongen van 28 jaar.
Voor wie de tijd veel te vroeg om is.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_bb5bf7f9d0edcbaf7e9dd732bca9c0228c21fbe9_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avataruser_61ce200cab682909fc7b21be06c1d66acdf0cd3b_avatar

pen icon

Maikel van Lent

Likeability of6

Een zwarte dag

20 MRT 2019

Het nieuws kwam hard bij me aan. Ik luisterde naar de radio terwijl ik op stage was. Het was 11:45 toen er op de radio bekend werd gemaakt dat er mogelijk een terroriste aanslag in Utrecht was. Even drongen de woorden niet tot me door. Had ik dit goed gehoord? Een aanslag in ons veilige Nederland? Maar het was echt zo, er was een schietpartij in een tram in Utrecht. De rillingen liepen over mijn rug, dit komt wel heel dichtbij. En hoe moet de mensen in Utrecht zich hebben gevoeld? De hele dag volgde ik het nieuws, om de laatste ontwikkelingen van de situatie mee te krijgen. Er werd steeds meer bekend. De dader was op de vlucht geslagen en was nog niet gepakt. Het ging om 37 jarige man van Turkse afkomst, hij blijkt een bekende van Politie en Justitie te zijn. Er zijn meerdere mensen gewond geraakt en waarschijnlijk zijn er mensen overleden. Dat is voor mij moeilijk te bevatten. Het is een normale dag, je gaat naar je werk of school en uit het niets wordt je het leven ontnomen. Vanuit alle plekken van het land werden de hulpdiensten ingeschakeld. Het veiligheidsniveau werd opgeschroefd naar niveau 5, het hoogste niveau. Dit alleen maar om te voorkomen dat de dader op een andere plek toeslaat en om de veiligheid van de burger te beschermen. Met diepe respect heb ik gekeken naar de hulpdiensten in Utrecht. De politieke partijen hebben besloten om hun campagne stil te leggen, op de FvD na. Als ik terugkom van stage kijk ik de live persconferentie die wordt gehouden om de stand van zaken te bespreken. De dader loopt nog vrij rond. Maar dan om 18.30 uur wordt er bekend gemaakt dat ze dader hebben opgepakt. Op dat moment valt er een last van iedereen zijn schouder die Nederlander is. De afkomst van de man wordt als oorzaak gezien, maar dat is niet zo. De man die de aanslag pleegde in Nieuw-Zeeland had ook een andere afkomst. Wanneer houden we eens op met het oordelen van mensen op achtergrond, religie of afkomst. De dag erna worden er massaal bloemen gelegd door het volk. Mensen met verschillende achtergronden, religies of afkomst voelen zich solidair met elkaar. Dit liet mij gelukkig zien dat het dus wel kan. Laat iedereen in zijn waarde, dan wordt de wereld veel mooier.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avataruser_bb5bf7f9d0edcbaf7e9dd732bca9c0228c21fbe9_avatar

pen icon

Piet Buitelaar

Ik word een zeldzame Nederlander.

20 MRT 2019

Dat ik dolgraag ergens bij wil horen, wil ik aan iedereen laten weten.
In de gelukkige omstandigheid om als gepensionneerde in dit land rond te lopen, in de groeiende groep van welverdiende rustenden, bevalt me prima. Een bekentenis, deze comfortabele toestand heb ik opgebouwd buiten onze landsgrenzen. Als zeevarende, was ik meer "weg" dan thuis. De prijs van dit werk is onweerlegbaar, dat sociale bindingen moeilijk te onderhouden zijn. Met dit gegeven geniet ik bovenmatig van het bezoeken aan mijn favoriete voetbalcluppie, gewoon een boodschapje doen en links en rechts gegroet worden en anderen gedag zeggen.
Dus genieten van de vrijheid. Nu komt de keerzijde "plannen" wordt hoe langer hoe meer een zeldzame bezigheid, ik heb toch voor alles tijd. Moeilijk te verklaren voor mensen rondom mij, dat een man, die zijn hele werkzaam leven gevaren heeft als hobby met een bootje door Nederland vaart.
Maarrr!!! om met materiaal te varen, moet je het onderhouden. Keurig heb ik een "planning" gemaakt voor de onderhoudsperiode.
Ik woon in Enkhuizen, de boot ligt in Delft, dus reizen (met de trein) is het logische gevolg. Dus "timmer, timmer, verf,verf, schuur, schuur", radio aan, voor iedere bootjesklusser een bekende omstandigheid. Op de radio het nieuws, vandaag provinciale en waterschapsverkiezingen. Jammer, niet voor mij, ik ben in Delft.
"Hallo, waarom niet voor jou", dreunt een stem van binnenuit in mijn mentale systeem. "Je wilt toch ergens bijhoren". De stem geef ik volledig gelijk, er zijn immers altijd meer reden om iets niet te doen, dan ervoor te gaan.
Gereedschap neergelegd, station, trein, krantje, cruisend door schitterend Nederland naar huis, naar het stembureau. Wat een geluk een gevoel te hebben van een genomen juiste beslissing.
Als ik dit idee kon delen met meer Nederlanders zou ik daar nog meer plezier aan hebben. Bijna zeventig procent gaat niet stemmen. Behoor ik dan bijna tot de slinkende groep van landgenoten, die puur blij zijn door geboorte in dit landje terecht te zijn gekomen. Ik wil helemaal geen zeldzame Nederlander zijn, maar bij een hele grote groep landgenoten behoren, die heel practisch de kleine opdracht doen nl: "Stemmen en bij de club horen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Arwen van Stigt

Likeability of5

Komt het goed met me?

20 MRT 2019

Niet één unicum, maar twee unica overkwamen me vorige week. Ondanks de warmste winterdagen ooit gemeten (unicum nr. 1) bereikte mijn zelfvertrouwen een historisch dieptepunt (unicum nr. 2). Wat ging er mis? Klimaatverandering, zeker. Maar waarom kromp mijn ego tot iets niet veel groter dan een verdoemde bloemknop voor eeuwig wachtend op bloei?

Het zit zo. Ik studeerde af in de vroege zomer van 2017. Sindsdien worstel ik met het vinden van een baan. En het gaat me niet in de koude kleren zitten. Hoewel ik een hoop leer over doorzettingsvermogen (shit, hoe opgeleid, wit en hetero ik ook ben, ik moet het echt zelf doen?) is het vooral in de categorie zwaar, bij vlagen loodzwaard.

Dagen bestaan zoal uit: brieven schrijven en nog meer brieven schrijven. Als een brief een eerste kus was, een voorzichtige, tedere vraag, vol spanning en elektriciteit hopend op een voorlopig zacht en warm antwoord, dan is de mijne beladen met een onverwacht vurige passie en vooral anticipatie op wat daarná komt, datgene waar de kus slechts een speelse opmaat voor is. Ik heb gemerkt dat reacties meestal niet dezelfde begeerte bevatten. “Geachte nr. 241, dank voor uw reactie op nummer 17893. Wij hebben besloten de relatie niet met u voort te zetten. Het bestand nr. 241 zal binnen twee weken uit onze archieven worden verwijderd”. Te gretig? Te veel tong? Who knows.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_2a44e6e414722d027f1abd439f57d20698ddb607_avatar

pen icon

Reinier van der Veer

Likeability of5

De schoolbank als slachtbank

20 MRT 2019

Als kleine jongen van een jaar of twaalf, trommelde ik in de klas op mijn tafel en tekende ik in mijn schrift alsof mijn leven ervan afhing. De tekeningen waren niet van hoog niveau en het getrommel hoogstwaarschijnlijk ook niet maar het had op mij een kalmerend haast therapeutisch effect. Ik wil niet zeggen dat er volgens psychologische maatstaven iets mis met mij was, en ik betwijfel of ik gelabeld zou worden als ADD-er, maar dat ik wat wiebeliger was dan sommige anderen zal ik niet ontkennen.

Helaas vonden mijn leraren op de middelbare school mijn geteken en getrommel absoluut niet acceptabel. Als ze me op een van de twee betrapten kon ik steevast rekenen op het bevel er onmiddellijk mee op te houden, vaak vergezeld van een belerende opmerking of het verwijt dat ik “nooit oplette”. Let wel: het getrommel was haast onhoorbaar en ik kan me niet voorstellen dat anderen het geluid ervan als storend zouden hebben kunnen ervaren. De afkeuring van mijn leraren zat hem puur in hun aanname dat ik omdat ik “met andere dingen bezig was” vast niet naar hun uitleg aan het luisteren was.

Helaas voor hen en vooral ook voor mij was niks minder waar. Ik kon mij juist enkel concentreren wanneer ik mijn overtollige energie tegelijkertijd ergens anders in kwijt kon. Het frappante van deze hele situatie is dat op die manier, door het toenmalige (en ik vrees ook het huidige) schoolsysteem, tegelijkertijd de ontwikkeling van mijn creativiteit en mijn concentratievermogen om zeep werden geholpen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_6d7971a04c7b71e9f3fc0ff9d64dd08c718a8981_avatar

pen icon

Jody van der Gijze

Dat lucht op

20 MRT 2019

Tijdens de lunch op een doodgewone dinsdagmiddag vertelde een collega mij dat ze nooit naar de wc gaat als ze op werk is. Sterker nog, ze voelt de aandrang om te gaan pas op het moment dat ze weer thuis is. Ze vertelde het alsof het de normaalste zaak van de wereld was dat ze haar ingewanden acht uur lang op pauze kan zetten. Wat blijkt nu? 90 procent van de mensen stelt het naar de wc gaan uit als het op een openbaar toilet moet gebeuren. Zelfs het praten over ontlasting vinden we moeilijk. Het toilet stinkend achterlaten is voor velen daadwerkelijk beschamend genoeg om maar niet te gaan.
Historisch gezien heeft poepen helemaal geen schaamtevol karakter; de Romeinen deden het bijvoorbeeld gezellig naast elkaar op openbare latrines. Als een echt uitje spraken zij met elkaar af wanneer ze de latrine zouden bezoeken. Soms moest er zelfs betaald worden om binnen te komen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er houten balken geplaatst op hurkhoogte langs een geul in de grond. De soldaten hingen dan lachend met de billen bloot naast elkaar over de balk een krantje te lezen of een gesprekje te voeren tijdens het poepen. Gewoon, gezellig.
Bovendien is het erg ongezond om een bezoekje aan het toilet uit te stellen. Op het moment dat de darmen aangeven dat het zover is, kun je maar beter zo snel mogelijk naar de dichtsbijzende wc gaan. Doe je dit niet, dan kan er een ongezonde spanning ontstaan en kunnen de darmen hun rekbaarheid verliezen. Hetzelfde geldt voor het inhouden van winden.
Laten we met zijn allen afspreken dat het niet redelijk is om te verwachten dat een toilet naar roosjes ruikt. Er moet verandering komen in het taboe rond poepen. Niemand verwacht dat je vanaf nu met de hele familie naast elkaar gaat poepen, maar laten we op zijn minst de wc gebruiken waar hij voor gemaakt is! Tenslotte is de moderne toilet, in tegenstelling tot de emmers poep die moesten worden opgehaald in het nabije verleden, er juist op ontworpen alles zo efficiënt mogelijk weg te spoelen en zo weinig mogelijk stank achter te laten! Maak er gebruik van, lieve mensen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Abele Reitsma

Likeability of7

Gesprek gemist: Wat ik had moeten zeggen

19 MRT 2019

"Dit is de 1e klas" zegt de mevrouw in de overvolle trein, kijkend naar mijn bagage. Terwijl ik naast haar ga zitten en mijn laptop pak, weet ik alleen maar een wedervraag te stellen: "Is dit relevant?" Iets beters kan ik zo snel niet bedenken. Ik ben blij dat ik zit, op de plek van haar tas. Einde gesprek.
Iemand lacht vriendelijk naar me, maar ik ben niet tevreden. Ik wil ontspannen reageren in plaats van geïrriteerd. Ik wil lastige gesprekken ombuigen tot iets moois. Ik hoef geen discussie in de kiem te smoren door iemand de mond te snoeren. Het bezweren van een conflict is als het begraven van een levende schat.
Haar openingszin zegt natuurlijk niets over mij, maar zo voelt het toch wel even. Alsof ik moet verdedigen dat ik hier zit zoals zij, dat ik hiervoor heb betaald. Terwijl ik naast haar zit lees ik e-mails, maar mis ik het gesprek. Kort voor ik uitstap, probeer ik het goed te maken. "Dank u wel dat ik naast u mocht zitten in de 1e klas" zeg ik wat overdreven. Die woorden doen hun werk. "Ja sorry hoor, ik heb geen leuke dag, twee nare dagen". Ik ruik de geur van het grote bierblik dat voor haar staat. Geen gespreksonderwerp zal nu taboe zijn. De trein staat al bijna stil als we een prille basis leggen voor wat kan groeien tot een mooi gesprek. Te laat.
Wat had ik kunnen zeggen? Achteraf krijg ik het éne idee na het andere, vooral na een nachtje slapen. Bijvoorbeeld een grappig complimentje: "Wow, u kunt goed nadenken voor een ander zeg!" of “U zou een scherpe conductrice zijn”. Dankbaarheid werkt altijd, desnoods met wat humor: “Dank u wel dat u deze plek gereserveerd hield voor mij”. Of excuses: "Sorry dat ik alleen maar goedenavond zei, zonder te vragen of ik naast u mocht zitten."
Het meest neutraal en uitnodigend zou een min of meer begripvolle reflectie zijn: "U vraagt zich af of ik wel 1e klas heb betaald", "Mijn toeristisch ogende bagage ziet er misschien 2e klas uit", “Eigenlijk had u helemáál geen zin om deze stoel vrij te maken voor mij”, “Uw eigen tas op een stoel naast u is wel zo comfortabel” of “U wil gewoon in alle rust reizen en genieten van de voordelen van de 1e klas. Hopelijk is dat wel gelukt voor mijn komst.” Een tweezijdige reflectie zou wat meer kunnen sturen: “Hoewel u twijfelt, maakt u toch ruimte”. Even later: "Hoe is dat, als er zomaar iemand naast u gaat zitten?"
Wie weet hoe lang we elkaar hadden kunnen boeien. En hoe blij ze was geweest met mijn luisterende oor, misschien wel het kostbaarste dat ik te leen kan geven.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_3d085d8c7d27fddaad4211a9b9e42b06b7a4c0b6_avataruser_7b837a8057a29a0420ce820a01dcc7b6384afde6_avataruser_c62a35d98ceb344749e1807b4afc0ce46ca896db_avatar

+7


pen icon

Anoniem 1991

Finance voor jongwolwassenen (16 - 25)

19 MRT 2019

Ik ben nu 27 en vertel je een aantal dingen die je niet in de schoolbanken te horen krijgt aangaande jouw financiën en de afwegingen die je maakt om je inkomen te vergroten naarmate je ouder wordt.

Geld en inkomen zijn erg belangrijk. Het hebben van veel geld brengt geen direct geluk maar wel vrijheid, daar kunnen wij het met zijn allen over eens zijn denk ik. Je hoort het vaak genoeg, ‘geld maakt niet gelukkig’, ‘Wees blij met wat je hebt’. Laat deze uitspraken je aub niet afremmen tot het benutten van je potentie. De meeste van julie in de bovenstaande leeftijdscategorie zijn bezig met ‘gelukkig zijn’ en ‘de tijd van je leven hebben’, maar te weinig zijn bezig met het starten van bijvoorbeeld een eigen onderneming en zullen hiervan later spijt hebben.
De meeste van julie zijn na de middelbare school gaan studeren want dit vergroot jouw waarde op de arbeidsmarkt en dus het inkomen dat je later gaat. Doorgroeien in een bedrijf is mogelijk alleen kom je wel tegen een plafond op een gegeven moment zonder hbo diploma.

Je bent nu afgestudeerd, gemakshalve ga ik ervan uit dat je bij aanvang in loondienst 2300 bruto gaat verdienen. Netto houd je ongeveer 1900 euro over. Huursubsidie krijg je niet meer want je inkomen is hiervoor te hoog. Bij een inkomen 2500 bruto verdwijnt ook je zorgtoeslag. Degene die ervoor heeft gekozen om niet te studeren en nog steeds bij wijze van spreken vakken vult ontvangt netjes huur- en zorgtoeslag en julie besteedbaar inkomen is hiermee gelijkgetrokken. Wie weet heb jij ook nog een studieschuld opgebouwd moet je deze ook nog eens terugbetalen, lastig! Sparen is al helemaal onmogelijk.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Sylvia Peters

Likeability of5

Goed of fout... Wat ben jij?

19 MRT 2019

Slechts enkele dagen na de verschrikkelijke aanslag in Nieuw-Zeeland worden we wederom opgeschrikt door een idioot die denkt dat hij zomaar het leven van onschuldige mensen af kan nemen. Binnen een paar minuten tijd wordt er door zo’n idioot een verschrikkelijk leed aangericht waardoor vele mensen maar vooral de nabestaanden voor het leven getekend zijn. Wie of wat kan dat rechtvaardigen? NIETS!

Deze idioten hebben ook een enorme impact hebben op de samenleving. Ze veroorzaken niet alleen leed, maar ook woede, angst, haat en verdeeldheid. Ze laten bepaalde bevolkingsgroepen uit elkaar groeien, ze laten de maatschappij verharden en ze zijn een slecht voorbeeld voor de nieuwe generatie. Waar onze generatie gewend was om in een betrekkelijk veilige omgeving te leven, groeien onze kinderen op met het idee dat het normaal is dat je alert moet zijn op je omgeving. Nederland, het land waar vele mensen naartoe geïmmigreerd zijn omdat we hen een veilige toekomst konden bieden, wordt ze op deze manier ook weer afgenomen. Is het niet door de idioten, dan is het wel door de autochtonen die langzamerhand op hun achterste benen gaan staan. Misschien niet altijd op de juiste manier, maar vaak ook begrijpelijk, want wie wil nu zo leven? NIEMAND!

Daarom moeten we duidelijk maken dat er hier geen plaats is voor deze idioten. Dit kan en mag nooit getolereerd of vergoelijkt worden. Het maakt hierbij geen donder uit wat het motief is, maar een aanslag is een aanslag door wie dan ook. Om te voorkomen dat deze idioten ons nog verder uit elkaar drijven, wordt het tijd om te kiezen. Niet voor een partij die het hardste schreeuwt, maar voor GOED of FOUT, zo simpel is het namelijk. Een iedereen die dit soort misselijkmakende handelingen of andere criminele activiteiten niet sterk veroordeelt, mist de essentie van een veilig land. Je bent dan geen normaal denkend mens maar gewoon ook een IDIOOT!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_faf20fdc290b098c0743123ab1c47a30eabf4660_avatar

pen icon

Cale columns

Likeability of6

Operatie Transitie Steenkolenengels

19 MRT 2019

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je Imagine Dragons luistert en dan bij de uithaal “I’m a bad liar!” denkt dat hij bedlegerig is. Ziek, zwak en misselijk. Maar hij is geen bedligger, dat is de foute interpretatie die je maakt in het Nederlands. Net zoals je bij Aha’s ‘Take on Me’, begon te krabben omdat je jeuk kreeg bij het idee dat een teek zich in je huid vastbeet.

Als je langdurig in Engeland verblijft, of in de VS, Oz of in ieder geval Brits, dan ga je op den duur naast spreken ook in het Engels denken. Ben je in Nederland en wordt je met Engels geconfronteerd, dan blijkt al gauw dat we toch niet zo goed onze talen beheersen als dat we zelf vinden.

Hele generaties spreken belabberd Engels. En verhaspelen Hollandse gezegdes. Niet alleen Louis van Gaal met zijn “tonight it is the death or the gladioli”, waarbij de verbijsterde pers zich afvraagt wat ie in Heavens Name bedoeld. Bovendien met een uitspraak waarbij ‘death’ de dood zou kunnen betekenen of stokdoof. En zijn elftal is “running after the facts” i.p.v. dat ze achter de bal aanlopen. Collega Koeman vond dat het voortreffelijk ging en zei dan ook “it went for traffic…”

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelol
user_b0d9c53d19a696eabab7821f9736a9e7f1240c94_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Koen Ruijs

De bus vertrekt in 2 minuten

19 MRT 2019

‘Hey goed weekend gehad?’ ‘…’ ‘Oh wat tof, ik ook.’ ‘…’ ‘Ik moet snel weer door, spreek je!’.
Dit tafereel speelt zich elke maandagochtend af. En daar blijft het niet bij, want de overige dagen in de week reageer ik ook zo tegen mensen. Zelfs tegen mijn eigen ouders.

Wat is dat toch? Waar komt dat vluchtige sociale gedrag in mij vandaan?
Ik ben hiervoor even uit mezelf gestapt en met een kritische blik naar mijn sociale gedrag gaan kijken.
Telkens als ik mensen tegenkom en spreek, voel ik bij het begin van de conversatie al een drang om het gesprek weer af te ronden en de situatie als afgerond te beschouwen. Ik denk hier niet bij na, het gebeurd gewoon.

Op de vraag: ‘Wat veroorzaakt dit gedrag?’ kon ik een aantal antwoorden bedenken die allemaal in verband met elkaar stonden. Zo speelt social media een te grote rol in mijn dagelijkse leven. Het is een makkelijke escape uit de realiteit en tegelijkertijd geeft het een waanbeeld van wat die realiteit nou eigenlijk is. Terwijl ik door mijn tijdlijn heen scroll besef ik me dat er een bepaald verwachtingspatroon is waar ik als persoon ook aan moet voldoen. ‘Ik moet fit zijn, een goede muzikant worden, maar tegelijkertijd ook zo veel mogelijk interessante dingen meemaken.’ Dit zijn frases die ik onbewust in mijn hoofd opdreun al kijkende naar mijn Facebook of Instagram app.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Joël

Onbegrip, woede en verdriet.

19 MRT 2019

Onbegrip, woede en verdriet zijn de 3 emoties
de 3 emoties waarmee ik dit plaats.
Waarom, waarvoor en wie zijn de 3 vragen
de 3 vragen waarmee ik dit plaats

Waarom?
Ik begrijp niet waarom iemand die goedkeurt
Ik wordt boos als men het woord God gebruiken om dit goed te praten
Ik wordt verdrietig om het feit de waarom vraag altijd beantwoord met woorden zonder betekenis.

Waarvoor?
Ik begrijp niet waarvoor en niemand dit mij dit verantwoorden kan
Ik ben boos om het feit men zegt oog om oog, tand om tand. Alsof wij allen niet een fout begaan tegenover onze medemens door onze menselijkheid.
Ik huil om het feit dat onschuldige mensen die misschien mijn vrienden of broeders hadden kunnen worden in de toekomst door haat mij zijn ontnomen

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Cathelijn Paling

Doe's lief

19 MRT 2019

Doe eens lief

Het is maandagmorgen, 09.15 uur. Ik zit op de trappers naar werk, de windstoten vliegen me letterlijk om de oren. Bij het kruispunt op de Elandsgracht springt het stoplicht net op rood. Met diepe zucht spring ik van mijn nieuwe (lees: zevende hands) stalen ros, zodat ik met mijn voeten bij de grond kom. Mijn vorige ‘nieuwe’ fiets deed iemand anders zichzelf al na twee maanden cadeau. En degene daarvoor werd al na 6 weken door iemand anders toegeëigend. ‘Welkom in Amsterdam’, zegt men dan. (Je begrijpt; ik heb nu de allerlelijkste en goedkoopste fiets ter wereld aangeschaft).

Terwijl ik wacht, hoor ik luidkeels ordinair geblèr afkomstig van het kruispunt voor me: ‘K*nkerlijer die je d’r bent! Kijk eens uit je doppen, man!’ roept een jonge blonde vrouw op roze Vespa terwijl ze pontificaal het kruispunt over sjeest, zwaaiend met haar middelvinger in de lucht. Vol verbazing zoeken mijn ogen die van de persoon naast mij. Op zoek naar wederzijds begrip. ‘Dit is toch absurd’, hoor ik mezelf hardop mompelen zonder dat ik er erg in had. Beide meiden op links knikken instemmend.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?