Het land van de witte man is mijn land niet

Anne Schaap 15 nov 2018

Laatst las ik een artikel waarin de organisatie WOMEN inc. onderzoek heeft gedaan naar de invloed van beeld en geluid in Nederland. Hierdoor zijn ze erachter gekomen, dat televisie, radio, maar óók onze taal ervoor zorgt dat er een rolmodel wordt gecreëerd voor de bevolking. Dit rolmodel is ook de norm waar de "Nederlander” aan moet voldoen. Met open mond las ik dat de norm-drager in dit geval de welgestelde, witte, heteroseksuele man is. Ja, dat is inderdaad een hele mond vol, waar Nederland zelf helemaal niet aan kan voldoen. Knap.

Met deze constatering worden namelijk een aantal groeperingen en subculturen volledig ondergesneeuwd. Het CBS zegt namelijk dat wij hét land zijn met een kleinere meerderheid van vrouwen; er hier ongeveer 1.283.000 personen wonen met een migratieachtergrond, het overgrote deel gewoon máár het middeninkomen verdient en door heel het land, ieder jaar, Gay Pride met alle toeters en bellen wordt gevierd. Waar zijn déze belangrijke cijfers gebleven bij het maken van het rolmodel van Nederland?

Als ik kijk naar Nederland hoeft deze norm geen geslacht, inkomen of afkomst te omvatten. Zoals Koningin Maxima in een eerdere uitspraak al prachtig heeft verwoord: ,,De Nederlander bestaat niet.” Wanneer gaan wij als nationalisten, met oogkleppen op, terug naar het gevoel, naar de saamhorigheid. Toch wordt dat lastig als je ongeveer 7% van de bevolking uitlicht als het rolmodel van Nederland, waar dus 93% zich niet mee kan identificeren. Het wordt moeilijk wanneer een vrouw een man moet zijn, als je op hetzelfde geslacht valt of op het andere geslacht moet vallen, wanneer je keihard werkt, maar niet het allerhoogste belastingpercentage ‘mag’ afstaan en je de huidskleur moet schminken naar wit.

Wanneer Nederland zich presenteert als ‘het land van ons allemaal’, zou ik graag zien dat beeld en geluid dit ook naar voren brengt. Hoe hypocriet is het, om nog steeds die rijke witte man te tonen die allang ‘niets’ meer te zeggen heeft in onze maatschappij. Ook hij bevindt zich iedere avond in een ander land, mede mogelijk gemaakt door de recepten van Knorr. Maar alleen hij ziet nog verschil in inkomen en denkt boven een vrouw te kunnen staan.

Het valt me op dat het oude gezegde ‘wat de boer niet kent, eet hij niet’ wordt doorgevoerd in de praktijk. Ga eens het gesprek aan met je Turkse buuf, zie een vrouw meer dan alleen als seks. Ook de man die jouw vuilnis ophaalt ,is kapot aan het einde van de dag en ook hij wil naar zijn geliefde; zijn man.