Goed geregeld, die groente!
To eat bio or not to eat bio. Voor groente klinkt het in ieder geval beter dan de gangbare variant met het enge laagje pesticiden. Maar welke verschillen verschuilen zich precies achter die natuurlijke associatie? Dat gangbaar de gangbare term is voor niet-biologisch, leerde ik in de aflevering van Broodje Gezond: Zijn biologische groenten gezonder dan niet-biologische groenten?
Als je de aflevering bekijkt, beginnen ze ook niet met het antwoord. Eerst volgt een sentiment-analyse op de markt. Daaruit blijkt dat bio-consumenten zweren bij de gezondheidsvoordelen, terwijl de gangbare groep ook levend bewijs heeft van ziekteloze levensgangers. De smaaktest levert verschillen op, maar zonder te kunnen zeggen wat wat is.
De presentatoren helpen ondertussen een handje mee op twee verschillende boerderijen. De bioboer laat zien hoe de bruine preibladeren aan de lopende band verwijderd worden. Die extra schoonmaakkosten bepalen mede de hogere prijs van slow grow groente.
Vervolgens trekken beide boeren hun kast met bestrijdingsmiddelen open. Of gewasbeschermingsmiddelen, zoals de gangbare groenteteler het vervriendelijkt. Bij de biologische middelen behoren ook alles-dodende varianten. Natuurlijk gif dus. Natuurlijk giftig, want ook de biologische groente moet beschermd tegen ongewenste mee-eters.
We hoeven echter niet bang te zijn dat er iets dodelijks op ons bord belandt. Op Nederlandse bodem wordt streng gecontroleerd op sporen van allerlei enge en natuurlijke middeltjes. Wie de test niet doorkomt, kan onmiddellijk zijn zaakje opdoeken.
En de gezondheidsvoordelen? Biologische groente bevatten over het algemeen minder vocht en meer antioxidanten. Maar wie voldoende groente eet, krijgt vanzelf voldoende antioxidanten uit gangbare groente.
Bovendien is het lichaam is prima in staat de doorgebroken gifjes via de lever of nieren te verwerken. Wie de reinigingskracht van het lichaam wil overmeesteren met bespoten groente, heeft daar een hele kluif aan. Op de laboratoriumtafel liggen de voorbeelden. Hoeveelheden gangbare groente dat de veiligheidsgrens aantipt. Bijvoorbeeld vijf kilo komkommers of broccoli. Combineren is mogelijk.
De conclusie: groentes zijn ontzettend goed geregeld. Binnen en buiten onszelf. In Europa koop je geen biologische groente voor je gezondheid, maar voor de toekomst van de aardbol en haar bewoners. Dan hoeven we voor onszelf alleen nog maar gevarieerd te eten en regelmatig te bewegen.