De Tex reflex

Marit Tijhuis 11 nov 2018

In 1997 lukte het schaakcomputer Deep Blue II te winnen van toenmalig wereldkampioen Garri Kasparov. Het was de eerste schaakcomputer die van een mens kon winnen. Schaker Kasparov deed na zijn nederlaag iets heel bijzonders. Hij kocht Deep Blue II om van de techniek te leren.

Het is de inleiding van Tex de Wit in een verhaal over wie zijn denken heeft veranderd. De tekstschrijver van onder andere Zondag met Lubach en Klikbeet deed dit op de Nederlandse tv op 28 oktober, al even geleden dus. Niet gek dat het nu pas bij mij naar boven komt, aangezien maar 62.000 mensen dit ‘live’ op tv zagen. Ik vind dat het verhaal van Tex de Wit meer aandacht verdient.

Met Garri Kasparov als voorbeeld leert De Wit ons namelijk te leven met de techniek om ons heen. We zouden niet alle nieuwe technieken moeten verafschuwen, maar het op zijn minst een kans moeten geven.

De ‘Tex reflex’ ervaart hij zelf: het wegkruipen voor software die misschien wel heel handig is. Op het eerste gezicht de OV-chipkaart verafschuwen en ook het niet installeren van een parkeer-app. ‘Die zijn toch niet handig’ en ‘het doet nooit wat ik wil’ als eerste gedachten over nieuwe techniek. Daarna kwam hij erachter dat de werking van de OV-chipkaart binnen een paar seconden duidelijk is. Ook betaalt hij nu nooit meer te veel om zijn auto te laten stallen en zijn parkeerboetes verleden tijd.

Laten we met z’n allen meer om ons heen kijken en nieuwe technieken met oude combineren. Vooral op het gebied van onderwijs kan dit nog breed doorgevoerd worden. Leer kinderen logisch denken aan de hand van een programmeertaal en prikkel creativiteit door hen games te laten ontwerpen. Werk buiten de gebaande paden en zeg eens vaker ‘ja’ tegen iets nieuws. Wees niet bang voor artificiële intelligentie, maar probeer dit juist te verbeteren. Dat is de denkstap die we moeten maken op weg naar onze toekomst. Alleen op deze manier blijven we de techniek de baas.