Bloemkoolrijst en courgettepasta

Rachida Issaoui 21 okt 2018

Mijn moeder maakt zich zorgen. Ze is bang dat ik ziek wordt omdat ik anders eet. Terwijl ik vroeger hele stukken brood dipte in haar tajin, prik ik gisteren een vork in haar vistajin die ik overigens overheerlijk vond.

Eergisteravond kwam de buurvrouw van mijn moeder s’avonds met ons thee drinken. Een lieve vrouw die haar familie heeft achtergelaten in Irak. Haar man heeft hartfalen en hij is zwaar diabetes patiënt. Ik was heel erg geïnteresseerd in hun leven in Irak.

Haar man had een baan bij de Amerikaanse ambassade en zij leefde prinsesheerlijk in haar riante huis. Ze hadden het goed.

Tien jaar geleden vluchtte ze naar Nederland. Haar man had twee aanslagen overleefd en ze moesten het land uit. In Nederland leefdden ze vier jaar in een asielzoekerscentrum. Met veel mensen van allerlei vreemde landen en culturen. Mensen die vaak ook zwaar getraumatiseerd waren. Het was niet makkelijk maar Bassira heeft gelukkig maar 1 zoon zei ze, dat scheelde een heleboel.

Het was daar waar de man van Basirra gezondheidsklachten begon te ontwikkelen. Door de stress en de uitzichtloze situatie werd hij ziek. Hij is nooit meer opgeknapt.

Basirra spreekt goed Nederlands en wil afvallen. Dus de hele avond vroeg ze: Rachida wat is nou je geheim. Op zijn Nederlands zei ik: elk pondje gaat door het mondje. Ik legde van alles uit over bloemkoolrijst en courgettepasta. En zei vroeg dan: moet ik dat eten bij mijn rijst?

Uiteindelijk is het me gelukt haar uit te leggen dat ze in haar hoofd een knop heeft en die moet om. Ik deed het met mijn hand na. Als die knop om is dan wil je gezond en bewust leven. Dan denk je na over wat je in je mond stopt en ga je elke mogelijkheid om te bewegen aanpakken en ook op tijd slapen! En vooral niet stressen want stress maakt een mens ziek!

Ik heb gisteren veelste veel gegeten want mijn moeder bleef me eten toewerpen. Aan de ene kant zegt ze je bent zo mooi slank geworden, maar aan de andere kant zegt ze je moet oppassen hoor straks wordt je ziek. En dan zeg ik: Jemma, hoe kun je nou ziek worden als je bewust eet. Ik heb geprobeerd mijn moeder te motiveren om te stoppen met suiker in haar thee. Dus ik hoop dat dat gaat lukken!