De ‘kledders’ van Twan Huys en Jeroen Pauw

Twan Huys heeft de presentatie van RTL Late Night van Humberto Tan overgenomen omdat de kijkcijfers terugliepen. Huys is een alom geprezen serieuze journalist en Amerikadeskundige.
Nadat hij zich had verslikt in Willem Holleeder met zijn programma College Tour, neemt hij nu een programma vullend interview af met ‘kledder’-Stormy Daniels. En dat vult! De escapades van een pornoster met Donald Trump worden een uur lang breed uitgemeten. Gelukkig is er af en toe reclame – daar moet RTL het tenslotte van hebben – zodat Huys een beetje kan afkoelen. Een beetje stijf vervolgt hij het interview. Gelachen wordt er niet.

Nadat er eerst serieus wordt gesproken over de kinderen Lily en Howick, die ondanks of dankzij ellenlange procedures het land uit worden gezet, wordt er bij Jeroen Pauw wel gelachen. Maar wat wil je ook met de luid om zijn eigen ‘grappen’ lachende Peter R. de Vries.
Ook aan tafel Gerard Spong; tjongejonge, wat een onderkoelde humor heeft die man. Hij gaat zelfs het theater in en speelt nog engelachtig harp ook!
Spong heeft geen last van zijn geweten als hij de zwaarste crimineel vrijpleit: het is zijn professie en iedereen heeft recht op verdediging. Ik zal hem maar niet ‘kledder’ noemen, want voor je het weet sta je voor het hekje.

Pauw prijst Spong dat hij hooggewaardeerd wordt(?) in Nederland. Ik zie De Vries al kijken. Nu komt het, denk ik hoopvol. En het komt, maar niet wat ik verwacht. De Vries, die vertegenwoordiger is van nabestaanden zoals de familie van Nicky Verstappen, zegt: ‘Spong is niet alleen heel goed, hij is de beste!’ – o ja, dat is ook zo, ze hebben samen een boek geschreven.
Er wordt ook gelachen om een foto van Spong in zijn nieuwe auto, gefinancierd dankzij verdedigde criminelen. ‘Ik heb alweer een nieuwe,’ zegt Spong. ‘Met twee ingebouwde paraplu’s’ – daar weet ik een betere plek voor.
Iedere dag is professor Erik Scherder op tv, maar nu je hem nodig hebt om met ‘hersens in zijn handen’ dit gedrag cognitief te verklaren, is hij er niet.

Misschien is het een idee om Spong en De Vries samen in het theater te laten optreden als opvolgers van John Lantings Theater van de Lach.
Misschien was het een beter idee geweest om de door zijn krullen schietende charmeur Jeroen Pauw een interview te laten afnemen met ‘kledder’- Stormy Daniels. En Twan Huys kan zich beter met serieuzere zaken bezighouden.