Vertrouwen in vaccinaties en de politiek

Ben Koppenens 29 aug 2018

Ik wil reageren op Klaas Dijkhoff met zijn prachtige Facebook bericht over vaccinaties, en ben het volledig met hem eens: vaccinaties moeten onze kinderen beschermen. Het is jammer dat meer en meer mensen het nut in twijfel trekken.

Ik lees in zijn verhaal echter weinig over de reden van de opkomst van deze anti-vaxxers. Zij wantrouwen artsen en de overheid en daarmee alle voordelen van de vaccinaties. Dit is niet alleen een probleem bij vaccinaties maar een bredere trend. Wat er namelijk gebeurd -live te volgen op Twitter, Facebook en op TV- is onder andere:
– Mensen geloven het RIVM niet,
– Mensen geloven doktoren niet meer,
– Mensen geloven de cijfers over ziektes en doden die vallen aan deze ziektes niet meer,
– Mensen geloven politici niet meer, die aangeven dat vaccineren zo belangrijk is.

En waardoor worden de twijfels aangewakkerd en de nadelen van vaccinaties geloofd, en al deze politici en experts niet meer? Wat dacht je van:
– Doktoren die financiële belangen hebben,
– Grote farmaceutische bedrijven die opereren om winst te maken,
– Politici die andere belangen dienen dan de burger,
– Politici die liegen, of draaien, of de burger laten vallen.

En helaas, Klaas Dijkhoff, heeft uw partij ook een geschiedenis van draaien, verdraaien, onwaarheden, corruptie, veroordelingen (ik hoef de zaken er toch niet bij te zoeken?).

Dit draagt bij in wantrouwen in de politiek en de overheid, en dat is mede oorzaak van waarom nu deze ‘hoaxen’ zoveel volgers krijgen!