Nuttig onderzoek?

Andre Hendriks 28 aug 2018

Vroeger was lang niet alles beter. Een hoop dingen gingen wel anders, maar beter?
Als ik zie hoe mijn kleinzoon plaats neemt in de behandelstoel bij de tandarts dan word ik daar bijna blij van. Ik zie mezelf nog zitten bij de schooltandarts. Polsbandjes om, mijn voeten aan de stoel gebonden en een klem om mijn mond open te houden.
Kleinzoon gaat lachend naar de tandarts en heeft een super gebit. En dat komt goed uit, want uit allerlei onderzoeken is reeds gebleken dat hij veel ouder gaat worden dan ik.
Er zijn ook andere onderzoeken, maar dat is het leuke van onderzoeken; je kunt ze gebruiken wanneer het jou uitkomt.
Uit die andere onderzoeken bijvoorbeeld blijkt dat hij enorm veel risico loopt om veel te zwaar te worden. Zodanig zelfs dat hij daar mogelijk diabetes door gaat krijgen. Meer dan 65% van onze kinderen staat aan dat gevaar bloot. Fabrikanten hebben om die reden zelfs toegezegd de hoeveelheid suiker uit bijvoorbeeld de erwtensoep te gaan verminderen. Stapsgewijs, want uit onderzoek is gebleken dat ruim 80% van de consumenten toch gaat voor meer suiker in bijvoorbeeld de erwtensoep. En dat kost omzet, hetgeen weer leidt tot het verlies van banen. Minder suiker is minder werkgelegenheid. Uit onderzoek gebleken.
1 op de 5 kinderen loopt het gevaar kanker te krijgen. Dat werd op tv bekend gemaakt aan de vooravond van een of andere collecte.
Het kijk en luistergedrag van de jeugd gaat leiden tot oogafwijkingen en een groot deel van de tieners loopt al rond met enorme schade aan hun gehoororgaan.
80% van de schoolgaande jeugd beweegt te weinig en dat gaat weer allerlei ongemak veroorzaken op latere leeftijd.
Het alcohol gebruik is verontrustend, ook al mag je het nu dan pas halen als je 18 bent.
Toch heeft men in Den Haag besloten af te gaan op het eerst genoemde onderzoek; deze jeugd gaat veel ouder worden.
VVD en D66 zijn blij met dergelijke onderzoeken. Als we ouder worden kunnen we immers langer doorwerken en later met pensioen gaan. En dat is goed voor de economie.
Maar wat als blijkt dat men beslissingen heeft genomen op grond van een te optimistisch onderzoek?
Nou dat zal pas gaan blijken over een jaar of dertig. En een goed liberaal kijkt nu eenmaal eerst naar wat er nu op dit moment, as we speak, goed is voor de economie. Dus wie dan leeft……..
Daar doet men bij de VVD niet moeilijk over. Bij D66 soms wel even, maar uiteindelijk zijn die met een natte vinger te lijmen.