Hard werken is gaaf

Jouw maandag begint niet ontspannen. Nee, op zondag merk je al een kleine knoop in je maag, want je moet weer. En die knoop kan echt heel klein zijn, maar ook een stuk groter, variërend van ‘ik heb geen zin’ tot een beklemmend gevoel met misselijkheid en spanning als kers op de taart. En deze is ook interessant: de adrenaline rush als je aan maandag denkt (en die is een stuk ongezonder dan het lijkt). Wat is er dan op maandag? Dan begint de drukte weer van voor af aan.

Natuurlijk heb je je baan, waarvoor je bent aangenomen omdat jij echt geen 9-tot-5 mentaliteit hebt. Een 40- of zelfs 32-urige werkweek is dan ook iets waar je stiekem naar verlangt, jij werkt immers standaard over, maar waar je samen met je collega’s vooral op neerkijkt. Want hard werken is gaaf.

Over dat harde werken gesproken, wat is dat eigenlijk? Is dat zoveel mogelijk uur op kantoor spenderen (ook wel face-time genoemd) terwijl je een koffietje hier en daar drinkt, elke dag je uren mogen slijten in vergaderingen (ik bedoel meetings) en vooral je diner achter je bureau naar binnen werken, want tijd om één ding tegelijk te doen heb je niet?

Of is het jezelf door en door kennen op het gebied van talenten, ambities, efficiëntie, energiemanagement en dare I say it: te doen waar jij écht goed in bent? En daardoor duidelijk en eerlijk kan zijn tegen je baas en je collega’s over wat jij wil en nodig hebt? Volle focus hebt op momenten dat jij ervoor kiest en rustmomenten bewust inplant omdat jij nou eenmaal niets uit je vingers krijgt tussen bepaalde tijden? Dat je op die manier super efficiënt en productief kan werken, nooit meer hoeft te multitasken (dat is namelijk een illusie) en daarmee de touwtjes in handen hebt?

Begrijp me niet verkeerd, ook ik heb hard gewerkt en maakte bizarre weken. Dat gebeurt soms nog steeds en daar zoek ik nog altijd de balans in. Maar in het idee en het zeggen dat je hard werkt schuilt ook een ego dat graag kenbaar wil maken hoe belangrijk/slim/geweldig/ambitieus jij wel niet bent. En weet je wat? Dat ben je allemaal al. Ook als je niet hard werkt. Je bent goed genoeg en sterker nog, jij bent FANTASTISCH. En daarvoor hoef jij helemaal niets te doen. Wat zou er gebeuren als je het onbewuste idee dat hard werken gaaf is, zou loslaten? Wat zou er dan over blijven? Waar zou je dan voor kiezen?

Ik daag je uit 10 minuten de tijd te nemen om de antwoorden op deze vragen eens op te schrijven. Laat je maar verbazen over wat er op papier komt. Succes!