Sorry

‘Sorry’, ik zeg dit uit naam van die voorouders, die ik nooit heb gekend. Dus waarvan ik eigenlijk ook geen getuige ben geweest, van wat ze allemaal hebben uitgespookt. Maar oké, ik zeg toch ‘sorry’ als jullie dat een prettig gevoel geeft. Want waarvoor zou ik niet aardig zijn voor mijn medemens? Toch vraag ik me af waarom jullie zo naarstig op zoek zijn naar excuses van mensen die hier eigenlijk niets mee te maken hebben? Mensen die in een land wonen waar ook ooit foute mensen hebben gewoond. Is het niet veel fijner om gewoon het leed dat jullie voorouders hebben doorstaan te delen met deze mensen? Natuurlijk begrijp ik dat het een verschrikkelijke tijd moet zijn geweest voor jullie voorouders. Zowel jij als ik zijn er niet bij geweest, maar deze beestachtige omstandigheden gun je niemand. En met ons, zal ieder normaal denkend mens datzelfde gevoel hebben. Daarom mag zoiets nooit meer gebeuren en daar moeten wij voor zorgen. Dus verspil je tijd niet met sorry vragen aan mensen die hier niet schuldig aan zijn. Diegene die sorry zouden moeten zeggen, zijn niet meer onder ons. Steek liever je energie in de verbinding van de mensheid en laat de mensen beseffen dat zoiets nooit meer mag gebeuren. Daarom is herdenken mooi, slechte handelingen mogen nooit vergeten worden om herhaling te voorkomen. Maar zoveel generaties later, moeten we ook los kunnen laten. Anders zouden we ook nooit meer naar bijvoorbeeld Duitsland of Spanje op vakantie kunnen gaan. Ook onze voorouders hebben verliezen geleden en zijn afgeslacht als beesten. Kleur is hierbij niet belangrijk, dat is slechts de buitenkant. Het innerlijk is wel belangrijk, want door de eeuwen heen, zijn er altijd wel ergens mensen aan de macht geweest die zich zogenaamd superieur voelden en hiermee slachtoffers hebben gemaakt. En helaas gebeurt dit vandaag de dag nog steeds. Herdenk de slachtoffers, rouw om de slachtoffers, maar kruip niet in een slachtofferrol. Dat zou te makkelijk zijn. Jij moet je vrijheid vieren, want dat geluk hebben jij en ik. Wij moeten zorgen dat de generaties die na ons komen ook van deze vrijheid kunnen genieten. Dat doen we door ons als mens gelijkwaardig te voelen en ons vredelievend te gedragen, superieur aan al die figuren die de menslievendheid willen ontnemen.