KLIK! Pijnlijke foto

Sanne de Ruijter 22 jun 2018

Een brief in de bus… Het is een oproep voor het bevolkingsonderzoek. Een foto waar je eens niet op hoeft te lachen. De meest comfortabele kleren mogen worden aangetrokken. Mooie jurken blijven in de kast. Een laagje make- up is al helemaal niet nodig. De ‘fotografe’ zit er klaar voor. Haar apparatuur staat paraat! Een pittoresk dorpje of een prachtig park als locatie? Welnee…we gaan voor een bus. De ‘modellen’ komen zwetend en soms trillend binnen. Iedereen maakt tegenwoordig foto’s. Of het nu gaat om de mooiste broccoli schotel op Instagram of een prachtige zonsondergang op Facebook. Filtertje hier, kadertje daar. KLIK! In deze bus wordt de foto van het jaar gemaakt. Weliswaar een röntgenfoto. Pijnlijk en spannend! Wat mij betreft verdient de maker evengoed een gouden camera, zilveren bus of bronzen borst! Ze weet precies hetgeen vast te leggen, wat we liever NIET willen zien. Geen emotie, maar een plekje. Een klein plekje… Als de ‘camera’ wat lager was gericht, dan had ze dit plekje gemist. Door deze afbeelding staat het leven van het ‘model’ op haar kop. Maar zonder deze ‘perfecte’ foto had het leven van het model misschien wel verpest geweest. Bij deze dus een compliment voor de ‘fotografe’ in de bus! De locatie is niet mooi, de foto hangt zeker niet aan de muur, maar hij verandert wel het leven van iemand waar ik ongelofelijk veel van hou! Aan het ‘model’ wordt wat gesleuteld, maar vervolgens kan ze weer stralen. Elke dag selfies maken als ze daar zin in heeft. Al zal ze eerder gaan voor het maken van foto’s van haar kleinkinderen! ‘Even lachen naar oma in de camera!’ KLIK KLIK KLIK