Klaas Dijkhoff is niet slim

Ik denk dat ik naar het partijcongres van GroenLinks kijk met Jesse Klaver aan het woord: opgerolde mouwen. Maar ik vergis me, het is Klaas Dijkhoff, de slimste mens volgens het gelijknamige tv-programma. Klaas vindt dat je mensen als persoon moet aanspreken… ‘We moeten af van het aanspreken van iemand als deel van een groep. Je mag een net afgestudeerd Marokkaans meisje niet op wangedrag van een jongen aanspreken.’ Hiermee doelt hij op een bepaald probleem, maar durft zich hieraan niet te wagen. Heel goed meneer Dijkhoff, een mens is een individu. Maar vervolgens spreekt u zichzelf tegen als u het over verlaging van de bijstandsuitkering heeft die hele groepen mensen zal treffen – als iemand een opleiding volgt, solliciteert of vrijwilligerswerk doet, kan hij ‘er wat bijverdienen’. Een bijstandsuitkering is een recht. Verworven door bijvoorbeeld ouderen – om het toch maar over groepen te hebben – die buiten hun schuld om door ontslag en boventalligheid in de problemen zijn gekomen. Niet weten hoe ze hun pensioen moeten halen met hoge huur- of hypotheeklasten. Ziek door de stress na jaren van sollicitatie en afwijzing moeten ze ook nog een tegenprestatie leveren die totaal geen zoden aan de dijk zet. Het doet me weer denken aan Jetta Klijnsma met haar desastreuze kostendelersnorm die zelfs bijstandsgerechtigden het ‘moestuintje van Albert Heijn’ niet gunde. Verder zegt Dijkhoff dat vluchtelingen als ze vijf jaar hier zijn niet meer automatisch het Nederlanderschap moeten krijgen. Ze kunnen drie of vier jaar in Nederland ‘bijkomen’ en dan terugkeren. Hij zegt hiermee dat het aantal bijstandsuitkeringen exorbitant is gestegen door het falende VVD-immigratiebeleid. Dat economische vluchtelingen hier mogelijk een bijstandsuitkering moeten verdienen staat als een paal boven water. Maar ja, ageren tegen deze mensen ligt veel gevoeliger dan mensen korten die in Nederland altijd hebben gewerkt. Kunnen zij zich beroepen op discriminatie? Kort niet de verkeerden, meneer Dijkhoff. En wat gaat u doen met die twee bijstandsgerechtigden van Villa Eikenhorst in Wassenaar die niet eens belasting betalen? O, lintjesknippen is ook een tegenprestatie? Gaan we dat toch doen! Het lijkt mij verstandig, meneer Dijkhoff, dat u Jetta Klijnsma gaat helpen met haar moestuintje. Onder de groene bladeren van de radijsplantjes is geen radijsje te vinden, maar ach, met uw al opgestroopte mouwen levert u wel een tegenprestatie.