Het smoelenboek van Suikerberg

Rob Meijer 15 mei 2018

Dat je met een internetprogrammaatje ineens een persoonlijk inkomen van 3 miljard dollar per jaar kunt binnenhalen is natuurlijk om je vingers bij af te likken. Die Zuckerberg zit met z’n 33 jaar bovenop een suikerberg die hij facebook heeft genoemd. Slimme jongens zoals Gates en Jobs hebben de hele wereld in een sneltreinvaart diep het digitale tijdperk in geschoten. En wat krijg je wanneer er nieuwe ontwikkelingen die enkel vanuit winstbejag op de markt worden gezet : de morele kant komt dan vaak zwaar tekort. Wanneer de Zuckerbergs, de Gates en de Jobsen eerst bij de overheid een vergunning hadden moeten aanvragen dan hadden we wellicht niet de commotie gehad die we nu hebben. Maar, het had ook maar zo kunnen zijn dat er geen smoelenboek ofwel facebook zou zijn ontstaan.

We gingen met z’n allen massaal digitaal en de wetgeving nationaal, Europees en internationaal hobbelde er steeds maar achteraan. Voorschriften voor bedrijven waren er niet en onze gegevens werden gewild handelswaar. Maar kijk ook eens naar de positieve kant : er zitten wereldwijd meer dan 2 miljard mensen op facebook : dan moet er toch iets in de smaak vallen…  Een giga-macht aan informatie dwarrelt dagelijks over ons heen. Je bent doodongelukkig wanneer je een vriendenpakket van meer dan 100 vrienden hebt, maar je weet dan wel alles. Ook dingen die je niet wilt weten.  Het is niet meer bij te houden. We delen via facebook met elkaar ook die zaken die we vroeger niet de moeite waard vonden om over op te bellen of een briefje te schrijven.

Bij mij liepen de rillingen over de rug toen ik de documentaire zag hoe er in China met internet wordt omgegaan. Miljarden camera’s hangen overal en geven via gezichtsherkenning aan de overheid door hoe iedereen zich op straat gedraagt. Gooi je een papiertje weg op straat of loop je niet op de stoep , dan wordt je ontslagen, je huis uit gezet, kunt geen geld meer lenen en wordt een paria. Onbegrijpelijk dat die Chinezen in zo’ n keurslijf kunnen leven ! Zuckerberg moet zich nu wel voor het Amerikaanse congres verantwoorden maar wanneer ook de Amerikaanse overheid haar greep op internet krijgt zoals in China, dan kunnen we onder mensen als Trump nog het een en ander verwachten.

In Europa hoeven voorlopig daar niet bang voor te zijn, want een emailtje van Rutte dat je ontslagen bent wanneer je in hoge nood tegen de kerk hebt gepiest, zal er voorlopig nog wel niet inzitten.

Ootmarsum, Suikerberg 2018