Afgunstig naar Amalia

Ayna Siem 1 mei 2018

De kroonprinses heeft een uitverkoren positie. Ze krijgt vanaf haar 18e jaar 4000 Euro per dag tot het einde van dat jaar. Per dag! Vanaf het jaar daarop krijgt ze elk jaar anderhalf miljoen Euro. Belastingvrij. Dat is haar geboorterecht. Wie kan zoiets zeggen?

Natuurlijk wekt dat een hoop afgunst op. Veel geld hebben wekt altijd afgunst op. Maar: die afgunst speelt zich af op een onbewust niveau, want laten we wel zijn, mensen projecteren alles wat niet de test van fraaiheid kan doorstaan, naar buiten toe. Afgunst, boosheid, pijn, frustratie… alles wordt naar buiten toe uitgeleefd en afgereageerd.

Dat is de reden dat er zo’n behoefte ontstaat om Amalia af te zeiken. Dat heeft helemaal niets met Amalia te maken, maar alles met de onbewuste staat van ons mensen. Als iedereen zich zou afvragen: "Waarom voel ik de behoefte om een ander te bekritiseren?", dan kom je altijd uit bij je eigen onvrede, je eigen frustratie.

Pestgedrag, hate-crime, afzeiken, bekritiseren, wreedheid jegens dieren… het is allemaal geprojecteerde zelfhaat, waarvoor een zondebok buiten zichzelf gevonden moet worden. Die zondebok moet het vervolgens ontgelden. Lullig voor de zondebok. Kwetsend ook, en in het ergste geval fataal.

De oplossing is simpel te bedenken, maar niet zo simpel te realiseren: leer van jezelf te houden en jezelf te accepteren zoals je bent, dan heb je ook geen behoefte om een ander af te zeiken. Mensen die tevreden en gelukkig zijn met zichzelf hoeven een ander niet neer te halen. Probeer het eens, dan merk je vanzelf dat dit klopt.