Lezerscolumn: Werkgeluk en andere zaken

Metro 10 apr 2018

Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt: Angeni Atwaroe

Omdat geluk, passie en liefde bij mij hand in hand gaan, dacht ik na het scriptielab bij Snelafstuderen.nl na over het zin des leven.

Werkgeluk houdt niet alleen de werkenden maar vooral ook de nog af te studeren studenten bezig.

Want niets is zo frustrerend als je na het afronden van jouw scriptie er nog niet over uit bent waar je nu precies naartoe wilt met het leven.

Ik hoop een luisterend oor te zijn en deel meteen ook mijn eigen zoektocht en die is over een weg van trail & error gegaan en of ik het bij het juiste eind heb weet ik zelf ook niet maar ik weet écht wel wat past en wat niet past.

Even wat praktijkervaring opdoen kan ook geen kwaad want het is gewoon zonde om alle theoretische kennis niet in de praktijk te kunnen ervaren.

Je zult dan gauw genoeg zien dat de zogenoemde struikelvakken dan toch bijzonder kostbaar zijn. Met andere woorden: je wordt ermee doodgegooid.

Ik heb voor de goede orde ieder jaar wel een opfriscursus Bestuursrecht en Bestuursprocesrecht. Daarnaast zijn er cursussen die ik per opdracht als aanvullend beschouw. Te denken valt aan Verandermanagement, NLP maar ook Mediationvaardigheden. Je doet het al maar het is fijn om een certificaat van de basisvaardigheden op zak te hebben. Toepassen en herhalen hoort bij het werkende leven maar die eye-openers door professionele docenten zijn super fijn.

Maar ik dwaal weer af.

Werkgeluk. Het klinkt heel zweverig maar ik ben ooit begonnen met een geluksdagboek. Eigenlijk liet ik de bovenste drie regels vrij van mijn agenda en dan schreef ik op waar ik dankbaar voor was reflecterend aan de vorige dag. Nu ben ik een ervaringsdeskundige en doe ik het gewoon door in de spiegel te kijken tijdens het tandenpoetsen en even op te lepelen waar ik dankbaar voor ben. Daarna dans ik dan op een onwijs swingend nummer onder de douche. Fijn om zo vrolijk de dag te beginnen. Dat gevoel houd je dan ook meteen vast voor de rest van de dag. Probeer het maar eens, zou ik willen zeggen.

Ik houd verder alle lectuur heel positief in de ochtend en start met écht goede koffie van Julia’s.

Maar een geluksdagboek. Dat is een must have. Ik zag onlangs in de boekhandel een boek over het vinden van jouw Ikigai liggen. Het Japanse woord voor jouw reden van bestaan.