The Fear of Missing Out (FOMO)

José van den Diepstraten 27 mrt 2018

Hiep hiep hoera… we hebben er sinds een tijdje weer een leuk Syndroom bij, namelijk het Syndroom FOMO.

FOMO, ofwel “Fear Of Missing Out’ neemt in rap tempo toe in onze samenleving. FOMO is de angst om iets belangrijks of iets leuks te missen en steeds meer pubers, jongeren en jong volwassenen kampen hiermee. Als je er last van hebt ben je bang er niet meer bij te horen als er niet regelmatig iets gebeurt op je Instagram, Snapchat, LinkedIn of Facebook profiel. Alles van iedereen bekijken en overal op reageren… liken, vloggen, bloggen… en natuurlijk altijd en overal bereikbaar zijn… het is voor sommigen een regelrechte en heuse dagtaak geworden. De symptomen van FOMO zijn o.a. lusteloosheid, overprikkeling, onrust en angst.

Jongeren die FOMO ervaren kunnen soms ook de vele ladingen informatie en whatsappjes niet meer aan, tegelijkertijd willen ze niets missen. En dan kom je als mens natuurlijk in een enorme spagaat terecht die een continu gevoel van stress en onrust veroorzaakt. Een ander gevolg van FOMO blijkt een chronisch slaaptekort te zijn. Met de telefoon binnen handbereik, liefst onder je kussen, worden alle piepjes en bliebjes opgeslagen en gevolgd. Elkaar ’s nachts whatsappen dat je niet in slaap kunt komen…. tja ook dat komt zeer regelmatig voor.

Daarnaast hebben mensen met FOMO ook meer moeite met concentreren, doorzettingsvermogen en het nemen van beslissingen, want door alle mogelijkheden weet je niet meer wát te kiezen, en als je kiest ben je tegelijkertijd bang iets interessants te missen.

Daarnaast bestaat er zoiets als NOMOPHOBIA, dit betekent ‘No Mobile Phobia’, waarbij je angst ervaart als je geen mobiele telefoon kunt raadplegen. Totale paniek als de batterij van je telefoon nog maar 10% aangeeft, paniek als jij je telefoon kwijt bent en tja.. ouders hoeven niet meer na te denken over een straf die ook écht invloed heeft. Kijk maar wat er gebeurt als je de telefoon van je puber afpakt.

Je zou denken dat met je telefoon uitzetten alles is opgelost, dat dit de beste remedie is, maar dat is echter niet het geval. Beter is het om jezelf af te vragen waar je nu precies bang voor bent en waar die angst vandaan komt. In veel gevallen zijn we bang geworden om alleen te zijn of ons alleen te voelen en is het beter te leren met deze angsten om te gaan!